Uw portemonnee na de verkiezingen: werken, vermogen, pensioen en wonen
Met de verkiezingen achter de rug, duiken de eerste voorspellingen over mogelijke coalities op. Welk beleid is het meest waarschijnlijk en welke gevolgen zal dat hebben voor uw portemonnee?
De kaarten onder de politieke partijen zijn geschud. Hoewel nog onder voorbehoud, is de kans groot dat langs Vlaamse kant N-VA, Vooruit en cd&v regionaal en federaal deel zullen uitmaken van de coalitie.
Dat geeft ook al een zicht op welk beleid zij de komende jaren zullen voeren, en meer bepaald hoe dat de mensen in de portemonnee zal raken. Koopkracht was ten slotte een van de voornaamste thema’s van de afgelopen verkiezingscampagne. Voorafgaand aan de verkiezingen vroeg Trends aan alle politieke partijen naar hun specifieke voorstellen rond werken, vermogen, wonen en pensioenen. Wat zal daar na de verkiezingen van overblijven?
Werken
Werken moet meer lonen. Daar waren alle partijen het over eens. Zowel cd&v als Vooruit wil dat bereiken door de belastingvrije som te verhogen. Dat is de som in de personenbelasting waar geen belastingen op betaald moet worden. Die ligt momenteel rond 10.000 euro.
N-VA kijkt dan weer meer naar de schijven in de personenbelasting. Ook cd&v is dat spoor genegen en wil een aantal schijven verlagen en het jaarinkomen waarmee mensen in de hoogste schijf (50%) terechtkomen, optrekken naar meer dan 90.000. Nu is dat rond 42.000 euro.
In de personenbelasting is de kans dus groot dat het cocktail wordt van aanpassingen aan de belastingvrije som en de progressiviteit.
De hoge lasten op arbeid hebben de jongste jaren een hele verloningskoterij van cafetariaplannen en cheques allerhande doen ontstaan om werknemers meer netto te laten overhouden aan het einde van de maand. Ook daar hebben de partijen standpunten over.
Vooruit en N-VA hebben liever dat mensen met loon in plaats van met extralegale voordelen worden betaald. Maar elke hervorming die ze daarrond zullen doen, mag in geen geval tot koopkrachtverlies leiden, zeggen ze. Cd&v daarentegen ziet die verloningskoterijen, waaronder de salariswagen, als verworven rechten en is minder geneigd daaraan te tornen.
Vermogen
Wat betreft belastingen op vermogen of vermogenswinsten zijn er ook zowel raakvlakken als verschillen. Een zuivere vermogensbelasting zal er niet komen, want enkel PVDA en Groen wilden dat.
Daarnaast zullen de partijen wel kijken naar belastingen op inkomsten uit vermogen of meerwaarden op financiële activa. N-VA wil die zo weinig mogelijk belasten, maar wil wel de roerende voorheffing zo veel mogelijk gelijktrekken over de verschillende inkomstenbronnen, zoals het spaarboekje, dividenden en obligatiecoupons.
Vooruit wil als enige van de drie mogelijke coalitiepartners de inkomsten uit vermogen in de personenbelasting trekken om die op die manier progressief te belasten.
Cd&v wilt een vrijstelling van 6.000 euro voor alle inkomsten uit vermogen introduceren, maar alles daarboven wel belasten, weliswaar tegen een verlaagd tarief van 25 procent. De partij mikt daarmee op alle inkomsten uit vermogen, zowel financieel vermogen als spaargeld, aandelen en obligaties, als onroerend vermogen, zoals huurinkomsten van de niet-eigen woningen. Als dat er komt, wil cd&v de effectentaks en de taks op beursverrichtingen laten uitdoven.
Die drie standpunten bij elkaar maken dat vermogen hoogstwaarschijnlijk niet volledig buiten schot zal blijven. Een of andere vorm van een meerwaardebelasting of een vermogenswinstbelasting zal op tafel komen.
Ook rond erfbelastingen zullen er voorstellen komen. N-VA en cd&v vinden die tussen partners te hoog en willen ze meer op de leest schoeien van nieuwe gezinsvormen en alleenstaanden zonder kinderen. Vooruit wil dan weer iedereen 250.000 euro belastingvrij laten erven, en alles daarboven progressief belasten.
Pensioenen
Rond pensioenen is er onder die drie partijen ook een consensus om de eerste pijler, het wettelijke pensioen, te versterken, maar er zijn weinig raakvlakken tussen de partijen over hoe dat te doen.
N-VA en cd&v willen de band tussen werk en pensioen versterken. Hoe meer iemand bijdraagt tijdens haar of zijn loopbaan, hoe hoger haar of zijn pensioen. Ook het tijdstip waarop iemand met pensioen gaat, moet meer meetellen in de grootte van dat pensioen. Hoe vroeger voor de wettelijke pensioenleeftijd iemand stopt, hoe lager het pensioen. Vooruit wil de bijdragen dan weer progressiever maken door de hogere pensioenen in verhouding meer te laten bijdragen, zodat de lagere en de middenpensioenen netto meer overhouden.
Een heel duidelijke consensus rond pensioenen is er niet, waardoor het lastiger is te voorspellen welke beleid daarrond precies uit de bus zal komen.
Wonen
Om de betaalbaarheid van de woningmarkt te verbeteren, klinkt het bij de drie partijen unisono: verdichten, verdichten, verdichten. Daarom willen ze allemaal inzetten op vlottere vergunningprocedures en minder strenge regels. Dat is een duidelijk voornemen waar ze op Vlaams niveau op afgerekend kunnen worden.
Daarnaast willen N-VA en Vooruit de eigen woning verder bevoordelen tegenover twee woningen en opbrengsteigendommen. N-VA wil de registratierechten voor de eigen woning verder verlagen en Vooruit wil voor de eigen woning een vrijstelling van registratierechten van 250.000 euro. Cd&v wil dan weer het hypotheekrecht afschaffen.
Het beleid zal er dus op gericht zijn het aanbod aan woningen aan te zwengelen en de eigen woning betaalbaarder te maken tegenover tweede en andere woningen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier