Uitgifte staatsbon flopt

© belga

De eerste dag om in te schrijven op de nieuwe staatsbon, brengt – zoals verwacht – geen succes.

De eerste dag om in te schrijven op de nieuwe staatsbon, brengt – zoals verwacht – geen succes.

De staatsbon met een looptijd van 5 jaar – tegen een brutorente van 1 procent, kon zelfs geen enkele gegadigde lokken. Op de staatsbon op 8 jaar – tegen een rente van 1,8 procent – werd voor 223.400 euro ingeschreven.

Het Agentschap voor de Schuld is niet verrast door de matige belangstelling. “Het is wachten op hogere rentevoeten”, luidt het. Het agentschap wijkt niet af van de regelmatige uitgifte van staatsbons, om geen breuk te hebben in het beleid.

De vorige uitgifte van staatsbons – in september – leverde 22,3 miljoen euro op. Dat was de laagste opbrengst ooit. Het Agentschap voor de Schuld verwacht niet dat dat bedrag gehaald wordt.

De inschrijvingsperiode voor de nieuwe staatsbons loopt van 23 november tot en met 3 december, met betaling op 4 december.

In 2013 stijgt de roerende voorheffing op staatsbons van 21 tot 25 procent, met uitzondering van de Letermebons. Die behouden het ‘voordeeltarief’ van 15 procent.

Omgerekend bedraagt de netto-opbrengst van de staatsbon op 5 jaar 0,75 procent. Voor die van acht jaar is dat 1,35 procent. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content