Uitgifte staatsbon flopt: laagste opbrengst ooit

© belga

De recente uitgifte van staatsbons, waarvan de inschrijvingsperiode liep van 23 november tot en met 3 december, werd een afknapper.

De recente uitgifte van staatsbons, waarvan de inschrijvingsperiode liep van 23 november tot en met 3 december, werd een afknapper.

De recente staatsbons hebben welgeteld 14,4 miljoen euro opgebracht, meldt het Agentschap van de Schuld dinsdag. Dat bedrag stemt overeen met de laagste opbrengst ooit. Ook bij de vorige uitgifte in september, die 22,3 miljoen euro opbracht, was er al sprake van een laagterecord.

Op de staatsbon met een looptijd van 5 jaar (butorente van 1 procent) werd voor 4,3 miljoen euro ingetekend. Die met een looptijd van 8 jaar (brutorente van 1,8 procent) leverde slechts 10,1 miljoen euro op. Rekening houdend met een roerende voorheffing van 25 procent brengen beide bons netto respectievelijk 0,75 en 1,35 procent rente op.

De rente die de staatsbons van begin december biedt, staat in schril contrast met de rente op de zogenaamde ‘Leterme-staatsbons’ van eind 2011, waarop voor 5,7 miljard euro werd ingetekend. De staatsbon op acht jaar kwam toen met een rente van 4,20 procent, of ruim dubbel zoveel als bij de aangekondigde uitgifte voor december. De ‘Letermebon’ kreeg bovendien het voordeeltarief van slechts 15 procent roerende voorheffing.

Dat er nauwelijks interesse voor de nieuwe staatsbon zou blijken, werd algemeen verwacht. Het Agentschap liet eerder al verstaan dat het wachten wordt op hogere rentevoeten opdat er meer belangstelling zou zijn voor de staatsbons.

Officieel houdt het Agentschap van de Schuld de regelmatige uitgifte van staatsbons in ere ‘om geen breuk te hebben in het beleid’. (BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content