Uitbetaling postassignaties door postbodes verder gedaald in 2017

© belga

Het aantal postassignaties voor pensioenen en sociale uitkeringen die postbodes aan huis uitbetalen, is in 2017 verder gedaald tot een gemiddelde van 50.000 per maand. Dat blijkt uit het antwoord van Open Vld-minister Alexander De Croo, onder meer bevoegd voor de Post, op een schriftelijke vraag van senator Guy D’haeseleer (Vlaams Belang).

Om het aantal overvallen op postbodes terug te dringen, werden de laatste jaren al verschillende maatregelen genomen om de uitbetaling via postassignatie te ontmoedigen ten voordele van het storten van het geld via een zichtrekening. Zo werd bijvoorbeeld het aantal postassignaties in opdracht van de FOD Sociale Zaken aan mindervaliden sterk teruggedrongen.

Momenteel worden nog 55,5 procent van de postassignaties uitbetaald in Vlaanderen, 37,8 procent in Wallonië en 6,7 procent in Brussel. ‘De beslissing om actie te ondernemen om dit aantal verder te verminderen valt onder de bevoegdheid van de federale overheidsdiensten Sociale Zekerheid, Financiën en de Federale Pensioendienst’, aldus De Croo.

In 2011 werden er gemiddeld nog 90.892 per maand betaald, in 2013 72.477 en in 2015 nog circa 57.000.

Partner Content