UEFA legt monsterschulden aan banden
UEFA reguleert de financiën van Europese voetbalclubs en legt hen een sanering op vanaf het seizoen 2013-2014.
De UEFA, het regulerend orgaan van Europese voetbalbonden, heeft genoeg van de astronomische uitgaven en monsterschulden bij de Europese clubs. Het constante geldverlies bedreigt het financiële evenwicht te bedreigen van een systeem dat onbeheersbaar lijkt te worden. Een beschouwing van de nieuwe ‘financial fair-play’.
Uitgaven en inkomsten in evenwicht
De 15 rijkste clubs van Europa hebben een gemiddelde omzet van 239 miljoen euro per jaar. Daarvan gaat er gemiddeld 65 procent (159 miljoen euro)naar de uitbetaling van lonen. De resterende 80 miljoen euro moeten alle andere kosten en investeringen dekken. Toch wordt er een gemiddelde schuld van 39 miljoen euro per club op jaarbasis opgetekend, wat op lange termijn onhoudbaar is. Daarom zegt UEFA-voorzitter Michel Platini deze praktijken een halt toe en worden clubs verplicht om hun uitgaven en inkomsten in evenwicht te brengen.
Competitievervalsing
De buitensporige transfers en de voortdurende verliezen zorgen ervoor dat aandeelhouders constant geld in hun club moeten pompen om nieuwe spelers aan te trekken, wat voor sommigen een vorm van competitievervalsing is. Daarom mogen de clubs vanaf 2013 niet meer geld uitgeven dan dat ze binnenkrijgen. Anders riskeren ze uitgesloten te worden van Europese competities waar ze de meeste inkomsten genereren. Ditmaal lijken de Engelse, Spaanse en Italiaanse clubs zich neer te leggen bij de nieuwe regelgeving. Gewoonlijk staan ze erg argwanend tegenover elke nieuwe regel.
Onduidelijkheid
Maar er is nog veel onduidelijkheid rond de nieuwe regelgeving. Ten eerste zijn er veel uitzonderingen en is er te veel ruimte voor een subjectieve evaluatie door de revisoren. Ten tweede moeten de sancties voor na het seizoen 2014-2015 nog vastgelegd worden. En ten derde zal een club pas uitgesloten worden na herhaaldelijke inbreuken, omdat de UEFA anders haar continentale competities zou kunnen onthoofden.
Juridische kwesties
Dan blijven er nog heel wat juridische en ethische kwesties over. Is het wel mogelijk om een club legitiem de deelname aan een competitie te ontzeggen? Daarnaast verplicht de UEFA, met deze nieuwe regels, de clubs om zich de komende jaren op hun financiën te concentreren en worden de sportieve posities min of meer vastgelegd. Bovendien kan de UEFA niemand verbieden om te investeren. Geld uitgeven is nog altijd geen misdrijf. (L’expansion/Trends/SB)
“Belgische clubs voldoen aan regels.” Jean-Luc Dehaene, die aan het hoofd staat van het Financial Control Panel van de UEFA, zegt dat de meeste Belgische clubs al voldoen aan de nieuwe regels. Maar dat de financiële fair-play niet noodzakelijk leidt tot een grotere gelijkheid tussen de clubs onderling. Het aantal supporters blijft nog steeds de doorslag geven. Want hoe groter deze groep, hoe interessanter een club is voor adverteerders en hoe meer geld de club voor de tv-rechten kan vragen. De komende maanden zullen ze verdere sancties uitwerken zoals het achterhouden van het prijzengeld dat een club wint. Want een uitsluiting mag enkel in extremis toegepast worden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier