Turkse inflatie stijgt tot meer dan 60 procent

© Belga Image

De inflatie in Turkije is in maart gestegen tot meer dan 60 procent. De prijzen stegen de afgelopen maand met 61,14 procent in vergelijking met een jaar eerder, meldt het nationale statistiekbureau maandag. In vergelijking met februari steeg de inflatie met 5,46 procent.

De inflatie is vooral bijzonder hoog binnen het transport (ongeveer 100 procent in vergelijking met vorig jaar), maar ook levensmiddelen werden nog duurder.

De producentenprijzen stegen zelfs met 115 procent op jaarbasis. Dat is vooral het gevolg van het monetaire beleid: ondanks de hoge inflatie verlaagde de centrale bank vorig jaar verschillende keren de rente, meest recent tot veertien procent. President Recep Tayyip Erdogan is een grote tegenstander van het verhogen van de rente, volgens economen een remedie tegen een hoge inflatie.

De zwakke lira, die in 2021 44 procent van zijn waarde verloor, veroorzaakt al langer prijsstijgingen, omdat geïmporteerde goederen duurder worden. Daarbij komen nog de hoge gas- en elektriciteitsprijzen, mede vanwege de oorlog in Oekraïne. Rusland en Oekraïne zijn bovendien belangrijke leveranciers van graan en zonnebloemolie. Vooral bakolie werd de laatste tijd veel duurder. Rusland en Oekraïne zijn tevens belangrijke landen voor het Turkse toerisme. Vorige maand werd de btw verlaagd op onder meer hygiënische producten.

De munt bleef maandag wel stabiel op 14,7 lira voor een dollar (16,2 lira voor een euro), aangezien de markt een stijging van de inflatie had verwacht.

Turkije behoudt nauwe banden met zowel Rusland als Oekraïne. Ankara veroordeelt de inval wel, maar heeft geen sancties opgelegd aan Moskou.

Partner Content