Topjaar voor Belgische verzekeraars
Ondanks de onzekere tijden heeft de Belgische verzekeringssector in 2012 een nominale omzetgroei geboekt van 10 procent. Dat is een trendbreuk met de voorbije jaren van achteruitgang en stagnering. Dat blijkt uit cijfers van Assuralia, de beroepsfederatie van de verzekeringssector.
De premie-inkomsten Leven en Niet-Leven bedroegen in 2012 32,29 milljard euro tegenover 29,35 miljard euro in 2011. Dat resultaat is onder meer te danken aan een groei van 13,6 procent in de levensverzekeringen. Opvallend daar is een verschuiving van tak 21-producten naar tak 23-producten.
“Door de lage gegarandeerde interesten van de individuele levensverzekeringen met gewaarborgde rente (tak 21) zijn spaarders opgeschoven naar individuele levensverzekeringen gekoppeld aan beleggingsfondsen (tak 23)”, luidt het bij Assuralia. De gestorte premies van de tak 23-beleggingen zijn in 2012 meer dan verdubbeld (+ 121 procent).
Goed nieuws voor de verzekeringssector in ons land is dat België in 2012 gespaard bleef van grote stormen of overstromingen. Slechts een drietal keer hadden verzekerden te kampen met noodweer. “Na de tariefaanpassingen sinds het rampjaar 2010 is er nu sprake van een gezonde en rendabele activiteit”, klinkt het.
Voorts konden autoverzekeraars voor burgerlijke aansprakelijkheid de nodige provisies aanleggen, aangezien er een dalende schadefrequentie was van 6,77 procent in 2011 naar 6,45 procent in 2012.
Daarnaast zijn bijstandsverzekeringen de laatste jaren aan een opmars bezig, die ook in 2012 wordt voortgezet. Rechtsbijstand is daarbij een van de snelstgroeiende verzekeringsactiviteiten in België, met tussen 2008 en 2012 een stijging van 40 procent. Daar zitten de rechtsbijstandsverzekeringen gekoppeld aan een autoverzekering niet bij.
De verzekeringssector heeft zijn solvabiliteit opnieuw opgetrokken om in te spelen op de Europese richtlijn ‘Solvency II’, die aanzienlijke kapitaalbuffers vereist. In Niet-Leven bedroeg het solvabiliteitsoverschot eind 2012 3,64 miljard euro, in de levensverzekeringsactiviteiten ging het om een dekkingsgraad van 175 procent van de vereiste marge. (Belga/BO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier