Terugkoop Griekse schulden verlengd

© belga

Het Griekse terugkoopprogramma om de schuldenberg te verkleinen, is nog niet helemaal rond

Het Griekse terugkoopprogramma om de schuldenberg te verkleinen, is nog niet helemaal rond.

Griekenland geeft investeerders een dag langer de tijd om in te gaan op het aanbod om Griekse schulden op tekopen. Het aanbod loopt af op dinsdag 11 december om 13.00 uur (Belgische tijd).

De operatie, waarbij de Griekse overheid eigen schulden terugkoopt tegen maximaal 40 procent van de oorspronkelijke waarde, is bedoeld om de Griekse staatsschuld te verkleinen.

Europa en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hebben een succesvolle afronding van het plan als voorwaarde gesteld voor een verdere toekenning van nieuwe noodleningen aan het Zuid-Europese land.

De eerste fase van de operatie is vrijdag afgesloten, maar het aanbod werd uitgebreid aangezien de Griekse staat momenteel nog niet het doel bereikt heeft om voor 30 miljard euro schuld op te kopen. Tot nog toe zou voor ‘ongeveer 27 miljard’ binnengehaald zijn. “Er blijft dus nog een verschil van 3 tot 4 miljard euro”, aldus de Griekse financiële krant Naftemporiki.

De Griekse premier Antonis Samaras toonde zich zondagavond al ‘overtuigd’ van het succes van de operatie. Griekenland financiert de opkoop van het schuldpapier via ‘bijkomende’ leningen die het land toegewezen kreeg van de internationale geldschieters, aldus Stournaras. Het gaat om een bedrag van 13 miljard euro. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content