Studie: ‘Eén op de tien jongeren is bereid tegen betaling ‘geldezel’ te worden’

phishing © Getty

Volgens een studie van bankenfederatie Febelfin blijkt een op de tien jongeren bereid de bankrekening en/of bankkaart uit te lenen in ruil voor geld. Febelfin wijst op de risico’s die de zogenaamde ‘geldezel’ loopt.

Wie zijn bankkaart en/of bankrekening uitleent in ruil voor geld, wordt een ‘geldezel’ of ‘money mule’ genoemd. Criminelen maken hiervan gebruik om gestolen geld (gestolen via phishing, red.) door te sluizen of cash af te halen. Eén op de tien jongeren toont zich vatbaar om als geldezel te fungeren, blijkt uit de studie van Febelfin.. Bij de jongens is dat zelfs 14 procent, bijna dubbel zoveel als meisjes (8 procent). De jongeren worden meestal benaderd via sociale media of aangesproken in het uitgaansleven of in de buurt van scholen.

Strafbaar

Febelfin wijst erop dat ‘geldezel’ zijn strafbaar is, en wie zich daartoe leent kan vervolgd worden. Is de geldezel een minderjarige, dan kunnen de ouders vaak aansprakelijk gesteld worden. Dat betekent dat het risico bestaat dat het gestolen bedrag aan het slachtoffer moet worden terugbetaald, met daarbovenop een flinke boete. Banken kunnen ook weigeren nog langer bankdiensten te leveren aan de geldezel. Bovendien is de beloofde vergoeding aan wie geldezel wil spelen veelal een valse belofte. Mensen die fungeren als geldezel zien hun rekening ook vaak geplunderd worden. Ze kunnen bovendien fysiek bedreigd worden.

5 procent van de bevraagde jongeren verklaart zelf al benaderd te zijn geweest door ronselaars, 9 procent kent mensen aan wie gevraagd werd geldezel te spelen. Bijna een kwart (23 procent) van degenen die benaderd werden, ging op de vraag in, aldus Febelfin.

Om jongeren te waarschuwen, lanceert de bankenfederatie voor het tweede jaar op rij een campagne rond geldezels. Dat gebeurt dit keer op Instagram, in samenwerking met een aantal bekende influencers.

Phishing neemt toe

Geldezels zijn nodig om geld dat via phishing werd gestolen, door te sluizen. Uit cijfers van Febelfin blijkt dat phishing nog altijd in de lift zit. In de eerste negen maanden van dit jaar werden er 5.417 nieuwe fraudegevallen geregistreerd, een toename met 61,7 procent tegenover dezelfde periode in 2018. De gestolen bedragen zijn wel lager dan een jaar geleden, maar het gaat nog alijd om ruim 4,7 miljoen euro in totaal, waarschuwt Febelfin.

Partner Content