Standard and Poor’s duwt Libië trede lager

© belga

Na kredietbeoordelaar Fitch verlaagt ook het Amerikaanse ratingagentschap Standard and Poor’s (S&P’s) de rating van Libië met een stap. Dat gebeurt van van A- naar BBB+.

Standard and Poor’s geeft met de ratingverlaging te kennen dat verwacht wordt dat de opstand tegen kolonel Kadhafi en de daaraan gekoppelde onlusten in het land nog een tijd zullen aanhouden.

Het kredietagentschap voegde eraan toe dat de rating voor het land een negatieve outlook meekreeg. Dat betekent dat het agentschap binnen de drie maanden een volgende ratingverlaging kan doorvoeren. Maandag verlaagde het andere ratingagentschap Fitch al de kredietwaardigheid van Libië, van BBB+ naar BBB-.

De prijs van ruwe olie blijft dinsdag stijgen als gevolg van de onlusten in Libië. In New York klimt de prijs voor een vat bij opening van de beurs 8 procent hoger tot 94,49 dollar voor een vat “light sweet crude” voor levering in maart . Maandag was er in New York geen handel. De Opec, de organisatie van olie-exporterende landen, belooft in dat de productie wordt verhoogd “indien nodig”.

Ook de aandelenbeurzen reageren negatief op de onrust in Libië en elders in Noord-Afrika. Dinsdag kelderde de Chinese beursindex met ruim 2 procent, terwijl de Nikkei-index in Tokio 1,8 procent lager sloot na een verlaging van de ratingoutlook voor Japan door de kredietbeoordelaar Moody’s.

Ondanks de onrust op de beursvloer slaagde Euronext Brussel er dinsdag in om na een zwakke start de schade alsnog te beperken. De sterindex Bel20 sloot af met een verlies van 0,45 procent op 2.703,37 punten. Dat heeft te maken met positief macro-economisch nieuws vanuit de VS.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content