Zo krijg je je stortingen in een reservefonds terug

© reuters
Jan Roodhooft Advocaat

Bij de verkoop van je appartement krijg je de stortingen die je deed in het reservefonds niet terug. Je kan ze wel bijtellen bij de verkoopprijs.

In heel wat appartementsgebouwen bestaat een reservefonds. Het gaat om een soort spaarpot waarin de mede-eigenaars af en toe een bedrag storten in functie van hun aandeel in de gemene delen.

De bedragen die in het reservefonds zitten kunnen worden gebruikt om toekomstige grote uitgaven aan het gebouw te betalen. Zeker als je jaren eigenaar bent van het appartement kunnen de sommen die je stortte in het reservefonds aanzienlijk zijn. Bij de syndicus kan je navragen wat het precieze bedrag is dat voor wat betreft jouw appartement nog in het reservefonds zit.

Je krijgt je geld niet terug

Als je je appartement verkoopt, krijg je het bedrag dat je in het reservefonds stortte niet terug. De gestorte bedragen blijven in het reservefonds zitten en zijn gekoppeld aan je appartement. Dat betekent dan ook meteen dat diegene die je appartement koopt ‘geniet’ van de bedragen die jij in het reservefonds stortte. De door jou opgebouwde spaarpot gaat automatisch op hem over.

Verreken het bij de verkoop

Je kan wel met de koper van je appartement overeenkomen dat die je je aandeel in het reservefonds terugbetaalt. Het is belangrijk dat voor de ondertekening van de compromis overeen te komen en deze afspraak daar ook in op te nemen. Doe je dat niet dan kan de koper zeggen dat het aandeel in het reservefonds begrepen was in de aankoopprijs die je onderling afsprak. Je bent het dan definitief kwijt.(JR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content