Zijn cheques nog wel van deze tijd?

© iStock
Roel Van Espen medewerker Trends

Cheques zijn handige betaalmiddelen voor grote bedragen. Toch hebben ze de laatste jaren aan populariteit ingeboet. Wat kan je anno 2015 nog aanvangen met zo’n cheque?

Een cheque is een waardepapier waarmee je de opdracht aan je bank geeft om een welbepaald bedrag te betalen aan een begunstigde. De effectieve betaling gebeurt pas wanneer die de cheque daadwerkelijk int. Het geld wordt dan meteen op zijn rekening gezet.

Zo’n cheque is vooral handig als ‘face-to-face’-betaalmiddel voor grote bedragen. Een extra troef is dat het geld op de rekening blijft staan zolang hij niet geïnd wordt. De cheque is wel een relatief duur betaalmiddel. Bovendien bestaat het risico op verlies, diefstal of het niet-gedekt zijn.

Zekerheden inbouwen

Weet wel dat je een aantal waarborgen kan inbouwen. Dat kan bijvoorbeeld met een geviseerde cheque, die de zekerheid biedt dat de geldsom op het ogenblik van uitschrijven op de rekening staat. Een gecertificeerde cheque geeft de garantie dat het chequebedrag tot het einde van de looptijd beschikbaar is op de rekening.

Minder bekend is de geavaliseerde cheque, waarbij de uitbetaling door een derde partij gewaarborgd wordt. En dan is er nog de gekruiste cheque, die via twee diagonale lijnen beschermd is tegen diefstal. Hij kan alleen geïnd worden bij je eigen bank en op je eigen rekening gestort worden.

Vergeet ten slotte niet dat ook de handige bankcheque de nodige zekerheid biedt aan de ontvanger. Hiermee wordt het te betalen bedrag namelijk door de bank van de opdrachtgever gereserveerd totdat de begunstigde hem kom innen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content