Zichtrekening duurder in 2016

© iStock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Een zichtrekening is dit jaar bij de meeste banken duurder geworden in vergelijking met 2015. Dat blijkt uit cijfers van Test-Aankoop. “In euro’s omgerekend lijkt het peanuts, maar procentueel zijn enkele tarieven verdubbeld”, meldt de consumentenorganisatie op haar site.

Volgens Test-Aankoop zijn er dit jaar niet veel wijzigingen gebeurd, al zijn bij sommige banken de tarieven voor bepaalde handelingen verdubbeld. De consumentenorganisatie vindt het niet correct dat de bepaalde prijzen stijgen, terwijl de consumenten almaar meer taken op zich nemen. Op de site somt Test-Aankoop de wijzigingen op.

Belfius en KBC

Bij Belfius stijgen de tarieven van de meeste zichtrekeningen. Volgens Test-Aankoop variëren de stijgingen tussen 1,80 euro en 3,84 euro per jaar, naargelang het product. Onder meer een papieren overschrijving stijgt bij de staatsbank van 0,50 euro naar 0,75 euro. Daarnaast moeten klanten die minder dan 650 euro afhalen aan het loket dit jaar 0,50 euro betalen. Vroeger was dat 0,35 euro.

Ook KBC verhoogt bepaalde tarieven. Zo wordt de prijs van een papieren overschrijving aangedikt met 0,15 cent tot 0,50 euro. Ook een geldafhaling aan een automaat van een andere bank wordt duurder voor KBC-klanten. KBC/CBC rekent bij de formule waar klanten voor de belangrijkste verrichtingen per stuk moeten betalen, voortaan 0,20 euro aan (vroeger was dat 0,10 euro), meldt Test-Aankoop.

Verdubbeling prijzen

Vanaf 1 maart stijgen de vaste kosten van een zichtrekening bij Crelan met 20 procent. En bij ING moeten klanten dit jaar vanaf de dertiende manuele verrichting 1 euro per keer betalen. Dat is 0,50 euro meer dan vroeger.

De consumentenorganisatie benadrukt dat de prijsstijgingen zeer gering lijken, maar “dat bepaalde tarieven procentueel toch verdubbeld zijn”. Wie wil, kan kosteloos van zichtrekening veranderen, gaat Test-Aankoop verder. Via de site kan je verschillende zichtrekeningen met elkaar vergelijken op basis van je profiel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content