‘Wie kan sparen, spaart gemiddeld 387 euro per maand’

© iStock

Een onderzoek van de betalingsverwerker Intrum Justitia leert dat slechts de helft van de Belgen erin slaagt elke maand geld opzij te zetten.

De Belgen staan bekend als een van de grootste spaarders van Europa. Eind juli stond er een recordbedrag van 265,028 miljard euro op de Belgische spaarboekjes. Maar het Consumer Payment Report van Intrum Justitia, waarvoor 1012 consumenten werden ondervraagd, leert dat slechts één op de twee Belgen elke maand kan sparen. Zij die kunnen sparen, zetten gemiddeld 387 euro per maand opzij. Het merendeel zet dat geld meteen op een spaarboekje. Dat kapitaal is vooral bedoeld voor onverwachte uitgaven en als pensioenspaarpot. Een kleine minderheid koopt er aandelen voor.

Wapenen voor de toekomst

Ouders rekenen er dan ook op dat onze scholen voortaan budgetbewuste jongeren de maatschappij insturen”

Het onderzoek toont ook aan dat 83 procent van de ouders hun kinderen leert omgaan met geld. Twee op de drie ouders vinden dat de scholen meer inspanningen moeten doen om kinderen de basisbeginselen van financieel beheer bij te brengen. Een financiële opvoeding moet de kinderen wapenen voor de toekomst. Vier op de tien ouders gaan ervan uit dat ze hun kinderen een financieel duwtje in de rug moeten geven als ze alleen gaan wonen. Een kwart van de respondenten verwacht dat geldgebrek hun kinderen ervan weerhoudt om alleen te gaan wonen.

Volgens Guy Colpaert, de directeur van Intrum Justitia België, is het geen verrassing dat ouders oproepen om meer aandacht te vestigen op de financiële opvoeding van hun kinderen. “Wie zijn financiële zaakjes niet op orde heeft, loopt een reëel risico op zware problemen”, klinkt het in een persbericht. “Ouders rekenen er dan ook op dat onze scholen voortaan budgetbewuste jongeren de maatschappij insturen.” (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content