Welke geldfouten maken jongeren?

© iStock
Roel Van Espen medewerker Trends

Uit een rondvraag blijkt dat één op vier Belgische jongeren van mening is dat hij of zij over te weinig geld beschikt om waardig te kunnen leven. De redenen zijn divers.

Een diploma is belangrijk voor de toekomst. Toch verliezen heel wat twintigers kostbare jaren omdat ze een verkeerde studiekeuze maakten. Volgens cijfers van Voka haakt maar liefst een kwart van de studenten hoger onderwijs in het eerste jaar af omwille van een fout gekozen studierichting.

Studerende jongeren geven ook vaak op omdat ze te weinig gemotiveerd zijn of omdat studeren simpelweg niets voor hen is. Elk verloren studiejaar is sowieso een jaar zonder inkomen. Bespreek dus vooraf nauwgezet de studieplannen van en met je kinderen.

Twintigers willen ook graag onafhankelijk zijn, waardoor ze te snel alleen gaan wonen of een wagen kopen. Na een tijdje kunnen de kosten van een autolening of de huur echter zwaar doorwegen. Schulden die op jonge leeftijd gemaakt werden, kunnen nog jaren blijven aanslepen.

Financiële knowhow

Jongeren blijken ook vaak te weinig financiële kennis in huis te hebben. Uit een recent onderzoek van Intrum Justitia blijkt dat slechts een op de twee Belgen van zijn ouders geleerd heeft hoe hij moet omgaan met geld. Op Wikifin.be vinden jongeren alvast een heleboel antwoorden op concrete geldvragen.

Er is ook goed nieuws: jongeren hebben intussen begrepen dat starten met pensioensparen op vroege leeftijd een absolute must is. Bij BNP Paribas Fortis en KBC, de grootste twee banken in ons land, wordt de helft van de nieuwe contracten alvast afgesloten door mensen die jonger zijn dan dertig.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content