Welke bankkaart gebruik je in het buitenland?

© iStock
Roel Van Espen medewerker Trends

Met welke bankkaart huur je het beste je skimateriaal in de Franse Alpen? En gebruik je dezelfde kaart wanneer je geld uit de muur haalt op citytrip in Londen? De app WhatCard brengt raad.

Elektronisch betaalverkeer zit in de lift: in 2014 werden 7,22 procent meer transacties met betaalkaarten geregistreerd dan het jaar voordien. Wanneer je in het buitenland betaalt of geld afhaalt met je debet- of kredietkaart, dan moet je daar echter vaak kosten voor betalen. Hoeveel die precies bedragen, is niet altijd even duidelijk. Zeker wanneer je je buiten de eurozone begeeft.

De vergoeding die de banken aanrekenen bestaat doorgaans uit een percentage van het bedrag. Vaak wordt ook een minimumkost aangerekend. Daarnaast moet je soms rekening houden met de wisselkoers. Sommige banken gebruiken de noteringen van de Europese Centrale Bank, andere hanteren de wisselkoersen die door Visa of MasterCard worden vastgelegd.

120 kaarten gebundeld

De mobiele app WhatCard bundelt de kosten voor betalingen en afhalingen in het buitenland met 120 debetkaarten, Visa-kaarten en MasterCards van de diverse banken in ons land. Je duidt aan welke kaarten jij gebruikt (maximaal vijf), en wanneer je daarna een bedrag ingeeft zie je meteen welke de meest voordelige is voor betalingen en geldafhalingen in een bepaald land.

Met de gratis versie van WhatCard krijg je steeds de beste keuze te zien. Wil je graag ook een gedetailleerd overzicht van de kosten die aangerekend worden per kaart (en eventueel de gehanteerde wisselkoers), dan kan je opteren voor de ‘premium’-variant. Daarvoor betaal je 0,99 euro. Hiermee valt ook de limiet van vijf bankkaarten weg.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content