Wat is een gouden medaille waard?

© REUTERS
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

Naast de bonussen voor medailles die sommige landen uitreiken, zijn er volgens CNN Money nog drie verschillende manieren om te antwoorden op de vraag hoeveel een gouden medaille waard is.

Ten eerste is er de waarde van het edelmetaal. Als je een Olympische medaille zou smelten, dan hou je iets over wat enkele honderden euro’s waard is. Sinds de Spelen in Mexico in 1968 weegt een medaille gemiddeld 176,5 gram. Slechts 6 gram is goud. De rest is zilver en een beetje koper. Aan de huidige prijzen krijg je met een beetje geluk 230 euro voor het goud en 50 euro voor het zilver.

Ten tweede is er de waarde voor verzamelaars. Er zijn jammer genoeg behoorlijk wat sporters die na hun sportieve carrière op zwart zaad zitten. Er vinden dan ook regelmatig veilingen plaats. Volgens een veilinghuis in Boston variëren de prijzen tussen 10.000 dollar (8.850 euro) voor een gewone gouden medaille van een nobele onbekende sporter tot 1,5 à 2 miljoen dollar voor een zeer zeldzame, oude gouden medaille.

Ten derde is er de investering in de opleiding en ontwikkeling van sporters. Voor ouders van een talentvol kind die duizenden euro’s per jaar investeren aan een coach, uitrusting, stages, enzovoort, is een gouden medaille een heel ander bedrag waard. De waarde van een gouden medaille hangt dan onder meer af van de sporttak, want de ene sport is duurder dan de andere.

Partner Content