Waarom de komst van Santander naar België zo opvallend is

© REUTERS
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Terwijl andere banken België vaarwel zeggen, ziet de Spaanse bank Santander kansen in ons land.

Sinds 24 april kunnen de Belgische spaarders twee spaarrekeningen openen bij de Spaanse bank Santander, of voluit Santander Consumer Bank. Die rekeningen laten de minimale spaarrente van 0,11 procent ver achter zich. De bank lanceert een spaarformule voor spaarders met zowel korte als lange spaarvooruitzichten. Spaarders die hun geld slechts een beperkte periode kunnen missen, kunnen de Vision-spaarrekening openen. Op die rekening krijgen ze een basisrente van 0,25 procent en een getrouwheidspremie van 0,10 procent. Langetermijnsparen (minstens 12 maanden) met de Vision+-formule levert klanten een basisrente van 0,15 procent plus een getrouwheidspremie van 0,35 procent op, samen goed voor 0,5 procent.

Dit moet je weten

  • Santander Consumer Bank is een Belgische Bank die deel uitmaakt van de Spaanse groep Banco Santander. Dat betekent dat uw spaardeposito’s onder het Belgische depositogarantiestelsel vallen.
  • De bankgroep is al enkele jaren onder de naam Santander Consumer Finance actief in ons land als kredietverstrekker.
  • Banco Santander is de grootste bankgroep (marktwaarde) van de Eurozone en een van de grootste van de wereld.
  • De bankgroep heeft vestigingen in Europa, Amerika en Azië. De kernactiviteiten zijn onder meer gevestigd in Brazilië, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Mexico.
  • Banco Santander telt ruim 125 miljoen klanten en meer dan 185.000 werknemers.

Die tarieven zijn op zijn minst opvallend te noemen in tijden waarin de banken de tarieven verder verlagen. Zo heeft de prijsbreker MeDirect vorige maand nog de spaaropbrengsten op de niet-gereglementeerde ME3-spaarrekening verlaagd van netto 0,8 naar 0,55 procent. Dat is volgens de vergelijkingssite Bankshopper.be bovendien de enige spaarrekening die enigszins te vergelijken valt met de Vision+-spaarrekening. “Spaarders die de niet-gereglementeerde rekening openen, moeten de internetbank wel drie maanden op voorhand verwittigen als ze hun kapitaal willen aanspreken”, aldus de site.

Bankshopper.be merkt op dat spaarders enkel hogere rendementen kunnen opstrijken op de zogeheten spaarabonnementen. “Maar het is haast onmogelijk op zulke spaarformules de beloofde rendementen te halen”, laat de site weten. Bankshopper.be haalt het voorbeeld aan van het DB Saving Plan van Deutsche Bank. “Dat spaarabonnement brengt 0,9 procent basisrente en 0,3 procent getrouwheidspremie op. Maar door de maandelijkse beperkingen (500 euro per maand) vallen de opbrengsten na een jaar sparen tegen. Dat komt omdat ze na een jaar de volledige rente enkel krijgen op de eerste 500 euro die ze hebben gestort. De reële opbrengsten op de daaropvolgende stortingen vallen kleiner uit”, klinkt het. “Enkel wie twee jaar of langer onafgebroken spaart, haalt opbrengsten die dichter aanleunen bij de beloofde tarieven.”

Banken verlaten net België

Maar nog opvallender dan de hoge spaaropbrengsten is de timing van Santander. De Spaanse groep breidt haar spaaractiviteiten uit naar ons land terwijl andere banken ons land verlaten. Zo namen we onlangs afscheid van de Maltese prijsbreker Nemea Bank. Die pakte in 2014 uit met een termijnrekening die op een jaar 3,25 procent rente opbracht. Wie zijn geld vijf jaar vastzette, kreeg zelfs 4,35 procent. De verleidingspoging van de Maltese bank was slechts van korte duur. In april 2016 werd Nemea Bank onder toezicht geplaatst nadat er ernstige tekortkomingen werden vastgesteld.

Vorige week raakte de bank uiteindelijk haar licentie kwijt. Volgens Spaargids.be werden de gedupeerde spaarders al vergoed door het Maltese depositogarantiestelsel. Dat biedt, net zoals in België, bescherming tot 100.000 euro per klant en per financiële instelling.

PSA Bank, onderdeel van de autobouwer PSA Peugeot Citroën, zette eind vorig jaar haar bankactiviteiten in ons land stop. De Franse bank zette in 2014 voet aan wal in België met twee hoogrentende spaarformules: Distingo en Distingo Plus. Sinds de laatste renteverlagingen in juni kregen de spaarders respectievelijk nog 0,55 en 0,65 procent rente. Die rekeningen zijn nu in handen van de internetbank Keytrade Bank en zijn niet langer beschikbaar onder die naam.

Die internetbank werd eerder overgenomen door het Franse Crédit Mutuel Arkéa, dat ook de onlinebroker Fortuneo bezit. Fortuneo vaart sinds begin dit jaar verder onder de vlag van Keytrade Bank. Klanten die voortaan een rekening openen bij de internetbank vallen onder het Franse depositogarantiestelsel. Ook zij zijn beschermd tot 100.000 euro per bank en per spaarder.

Het blijft weliswaar gissen waarom de bank haar activiteiten uitbreidt naar België. Tot nu toe kregen wij niemand te pakken bij Santander Consumer Bank.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content