‘Vrouwen verdienen gemiddeld 6 procent minder dan mannen’

© iStockphoto

In België liggen de lonen van werkende vrouwen gemiddeld 6 procent lager dan die van mannen. De loonkloof is – wel een beetje – maar nog lang niet gedicht, merkt de FOD Economie op.

Volgens berekeningen van de Algemene Directie Statistiek van de FOD Economie, die zich baseert op de meest recente cijfers uit 2014, verdienen voltijds werkende vrouwen in ons land 6 procent minder dan hun mannelijke lotgenoten. Hoewel de loonkloof tussen mannen en vrouwen een jaar eerder iets groter was, blijkt ze dit jaar met amper 1 procentpunt gedicht.

“Hierbij negeren we echter het feit dat hoofdzakelijk vrouwen deeltijds werken”, luidt het bij de Federale Overheidsdienst. “Indien we de analyse uitbreiden naar alle werknemers, dan ontvangen vrouwen een gemiddeld bruto maandloon dat 20 procent lager ligt dan de loonafrekening waarop mannen mogen rekenen.”

Het verschil tussen de geslachten buiten beschouwing gelaten, verdiende een voltijdse werknemer in ons land in 2014 gemiddeld 3.414 euro bruto per maand. Dat gemiddelde is misleidend, want twee derde van de Belgen ontvangt een lager loon. Als we de mediaan bekijken, blijkt dat de helft van de werknemers minder dan 2.976 euro per maand verdient.

De 10 procent minst betaalde werknemers strijken 2.200 euro op per maand, de 10 procent best betaalden hebben kunnen rekenen op een maandloon dat rond de 5.178 euro schommelt.

De best betaalde beroepen zijn directeur van een grote onderneming, ICT-manager en manager op het gebied van zakelijke dienstverlening en op administratief gebied.

De slechtst betaalde beroepen zijn kelner en barman, kapper en schoonheidsspecialist en huishoudelijke hulp en schoonmaker.

Op vlak van de sectoren betaalt de petrochemische nijverheid de hoogste lonen, gevolgd door consultants en financiële dienstverleners. De sectoren waar het laagste loon te verdienen valt, zijn de maatschappelijke dienstverlening (exlusief huisvesting), de persoonlijke dienstverlening en de horeca. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content