Vrouwen verdienen gemiddeld 10 procent minder in België

© iStock

Vrouwen zien gemiddeld 10 procent minder loon op hun loonbriefje staan dan de mannelijke collega’s.

Vrouwen verdienen gemiddeld 9,8 procent minder dan mannen in ons land. Dat blijkt uit cijfers die Eurostat, de statistische dienst van de Europese Unie, donderdag publiceert naar aanleiding van de Vrouwendag van 8 maart.

Kleinere loonkloof

De loonkloof is in ons land kleiner dan het gemiddelde van de Europese lidstaten, want op Europees niveau bedraagt de loonkloof 16,4 procent ten nadele van de vrouwen. Nog een goed punt voor België: de kloof is in ons land ook nog 0,4 procentpunt verkleind tussen 2008 en 2013, het recentste jaar waarbij vergelijking mogelijk is.

De kleinste loonkloof in de Europese Unie is er in Slovenië met gemiddeld 3,2 procent, de grootste is er in Estland met 29,9 procent. Opmerkelijk lage cijfers zien we nog in Polen (6,4 procent) en opmerkelijk hoge in Duitsland (21,6 procent). Er zijn zelfs landen waar de kloof is toegenomen tussen 2008 en 2013: in Portugal van 9,2 naar 13 procent, en die trend is ook merkbaar in Spanje en in Italië.

Manager ‘job voor mannen’

Het niveau van de salarissen is maar één indicator natuurlijk, noteert Eurostat, er zijn er nog andere: zo zijn vrouwen nog ondervertegenwoordigd bij de managers (slechts 1 op de 3 is een vrouw). De verhouding is dan weer omgekeerd als het gaat om kantoorbedienden of secretariaatsmedewerkers, dan zijn 2 op de 3 vrouwen. Dezelfde verhoudingen gelden voor dienstpersoneel en verkopers.

Ten slotte blijkt ook dat 1 op de 3 vrouwen een deeltijds arbeidscontract heeft, terwijl dat bij mannen maar voor 8 pct geldt. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content