Vijf vragen over onlineaankopen

© istock
Jan Roodhooft Advocaat

Kunt u zich na een onlineaankoop nog bedenken? En hebt u recht op de wettelijke garantie van twee jaar? Consumenten die op het internet goederen of diensten kopen, zijn zich vaak niet bewust van hun rechten.

Elke seconde kopen vijf Belgen een product of een dienst op het internet. Consumenten die online goederen en diensten kopen, zijn zich vaak niet bewust van hun rechten. We geven een antwoord op vijf vaak gestelde vragen.

Heb ik een bedenktijd?

Als u producten of diensten online koopt bij een handelaar, beschikt u doorgaans over een bedenktijd van veertien dagen. Voor de aankoop van diensten begint die termijn te lopen vanaf de dag dat de overeenkomst wordt gesloten, voor verkoopovereenkomsten gaat die in op de dag dat de goederen worden geleverd. De verkoper mag die periode verlengen, maar niet inkorten. Verstrekt de verkoper niet alle informatie die hij wettelijk moet geven, dan kan de bedenktijd worden uitgebreid.

U kunt zich niet bedenken als u producten op maat bestelt, als u producten koopt die een beperkte houdbaarheid hebben – zoals sommige voedingswaren – of als u online kranten of magazines aanschaft.

Wilt u de aankoop terugdraaien, dan kunt u gebruikmaken van het modelformulier dat de verkoper daarvoor ter beschikking moet stellen. U mag ook zelf een brief opstellen. Bij een betwisting moet u kunnen bewijzen dat u de aankoop tijdig hebt herroepen. Daarom is het raadzaam een aangetekende brief te sturen. Bij sommige bedrijven kunt u de herroeping online doen. Let erop dat u een ontvangstbevestiging krijgt. U hoeft geen reden op te geven waarom u zich hebt bedacht. De verkoper mag u geen kosten aanrekenen als u de aankoop ongedaan maakt.

U moet de goederen binnen de veertien dagen terugsturen. Tenzij er een andere afspraak is gemaakt, moet u dat doen op uw kosten. De verkoper moet u uw betaling terugstorten.

Wanneer moeten de goederen worden geleverd?

Tenzij u met de verkoper een andere termijn afspreekt, moeten de goederen binnen de dertig dagen worden geleverd vanaf de dag van de bestelling. Als de verkoper die termijn niet naleeft, kunt u hem een ingebrekestelling sturen. Geef hem daarin een redelijke termijn om de bestelling alsnog te bezorgen. Levert hij die dan nog niet, dan mag u de overeenkomst beëindigen, zonder dat u daarvoor een vergoeding moet betalen.

Het transport van de goederen gebeurt op risico van de verkoper. Als ze onderweg beschadigd raken of verloren gaan, mag hij u geen betaling vragen. Had u al betaald, dan kunt u uw geld terugeisen.

Als u telefonisch contact opneemt met de verkoper met vragen over de uitvoering van de overeenkomst, mag hij u daarvoor geen vergoeding aanrekenen.

Heb ik recht op de wettelijke garantie?

De wettelijke garantie van twee jaar voor consumptiegoederen geldt ook als u goederen of diensten koopt op het internet. Geldt die waarborg niet voor het product dat u hebt gekocht, dan kunt u nog altijd een beroep doen op de garantieregels voor zichtbare en verborgen gebreken.

Heel wat websites geven een bijkomende, commerciële garantie. Die kan uw wettelijke rechten enkel uitbreiden en niet beperken. De verkoper is verplicht u informatie te geven over de garantie die hij verschaft en over zijn klantenservice.

Wanneer moet ik betalen?

De verkoper kan u laten betalen bij de bestelling of bij de levering. Als u later gebruikmaakt van uw bedenktijd en de overeenkomst herroept, moet hij het betaalde bedrag terugstorten.

De verkoper moet u inlichten over de betaalmogelijkheden. Kijk na of u over de nodige soft- en hardware beschikt om de transactie uit te voeren. Neem voorzorgsmaatregelen voordat u een onlinebetaling doet. Zorg ervoor dat uw computer beveiligd is met een virusscanner. Sla geen paswoorden, codes of kredietkaartgegevens op in uw computer. Geef uw betaalgegevens alleen in op beveiligde websites.

De verkoper mag voor een betaalmiddel geen vergoeding aanrekenen die hoger is dan de kosten die hij zelf moet dragen voor het gebruik ervan.

Welke informatie moet de verkoper ter beschikking stellen?

De verkoper moet heel wat informatie geven over zijn bedrijf. Die gegevens moeten duidelijk en begrijpelijk zijn. Zo moet hij de naam van zijn onderneming, het adres van de maatschappelijke zetel en zijn ondernemingsnummer bekendmaken. Hij moet ook een telefoon- en faxnummer en een e-mailadres meedelen, waarop klanten hem kunnen contacteren.

Daarnaast is hij verplicht voldoende informatie te geven over het product of de dienst die online kan worden gekocht. Zo moet hij de volledige prijs, de eventuele leverings- of verzendkosten en de betalingsmodaliteiten vermelden. Hij moet ook informatie verstrekken over de wijze van betaling, de levering en de termijn waarbinnen het bedrijf het goed levert of de diensten verleent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content