Veranderingen op 1 juli: Sparen brengt nog minder op

© iStock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Wie vanaf 1 juli intekent op een van de spaarabonnementen bij ING of Belfius zal op het einde van de rit minder rente krijgen. Maar de zomer brengt nog een aantal andere veranderingen met zich mee die een impact hebben op ons budget. Een overzicht.

Spaarabonnementen brengen minder op

Zowel ING en als Belfius hebben afgelopen weekend laten weten dat ze het mes zetten in de spaaropbrengsten van de zogenaamde spaarabonnementen. Dergelijke spaarformules laten de spaarders elke maand een vast bedrag opzijzetten tegen een rentetarief die doorgaans veel hoger ligt dan bij de traditionele spaarboekjes.

Belfius verlaagt vanaf 29 juni de basisrente van de spaarrekening+ naar 0,01 procent, het absolute minimum. De getrouwheidspremie zakt van 1 procent naar 0,75 procent. Wie vanaf 1 juli met Temposparen start bij ING moet tevreden zijn met een basisrente van 0,20 procent en een getrouwheidspremie 1 procent. Momenteel klokt de getrouwheidspremie nog af op 1,20 procent en de basisrente op 0,40 procent.

Lagere rendementen levensverzekering

Ook wie via een levensverzekering zijn geld wil laten renderen, kijkt vanaf 1 juli aan tegen lagere opbrengsten. Een bezoek aan de vergelijkingssite bankshopper.be leert dat Patronale Life en AG Insurance vanaf 1 juli de gewaarborgde rente op hun pensioenspaarverzekeringen, verlagen.

Patronale Life verlaagt het gewaarborgde rendemente van de spaarproducten Safe21, Starfix en Fructisafe van 1,25 naar 1 procent. De verzekeringsmaatschappij zet ook het mes in de vergoeding van de secure21-spaarverzekering. De basisrentevoet, die voor de volledige looptijd van het contract geldt, daalt van 0,40 naar 0,05 procent. De variabele rentevoet, die jaarlijks wijzigt, blijft momenteel onveranderd op 1,20 procent.

Bij AG Insurance zakt de gewaarborgde rente van 1,5 naar 1 procent voor contracten die een waarborg hebben op de reserves, maar niet op de nieuwe premies. Die daling geldt voor alle contracten waarop een fiscaal voordeel geldt zoals het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) en Pension@work. Voor lopende contracten met een gewaarborgde rente op zowel de reserve als op de nieuwe premies verandert er niets.

Zieke ambtenaren pas op 62 met pensioen

Ambtenaren die 365 dagen ziek zijn geweest, kunnen vanaf 1 juli pas vanaf 62 jaar met pensioen worden gestuurd. Tot nu toe kon dat nog op 60-jarige leeftijd. De bedoeling is om die leeftijd vervolgens nog geleidelijk verder op te trekken tot 62,5 jaar (1 januari 2017) en uiteindelijk 63 jaar (1 januari 2018).

Recyclagebijdrage voor nieuwe zonnepanelen in Vlaanderen

Wie vanaf 1 juli zonnepanelen installeert in Vlaanderen moet 4 euro recyclagebijdrage betalen. Dat geld komt terecht in een fonds dat zal worden gebruikt voor de kosteloze inzameling en recyclage van afgedankte zonnepanelen. De regeling is te vergelijken met de terugnameplicht bij elektronische apparaten.

Veranderingen op 1 juli: Sparen brengt nog minder op
© Thinkstock

De milieubijdrage geldt voor nieuwe panelen en moet ervoor zorgen dat de recyclage later, wanneer zonnepanelen in grote mate worden afgedankt, nog steeds gefinancierd kan worden. De nieuwe regeling, die het gevolg is van een Europese richtlijn, geldt voor particulieren en voor installaties die de maat hebben van een particuliere installatie.

Verplichting witte kassa geldt bij jaaromzet uit voeding boven 25.000 euro

De criteria voor het verplichte gebruik van witte kassa’s in de horeca worden vanaf 1 juli aangepast. Een jaaromzet van meer dan 25.000 euro uit voeding wordt voortaan de officiële norm. Horecazaken met een lager omzet uit voeding werden vrijgesteld.

Vlaamse doelgroepenbeleid wordt vereenvoudigd

Werkgevers die vanaf 1 juli laaggeschoolde of middengeschoolde jongeren aanwerven krijgen gedurende twee jaar een korting op de RSZ-bijdragen. Ook werkgevers die een 55-plusser of een gehandicapte persoon aanwerven kunnen genieten van een korting op de sociale bijdragen. Voorts wil de Vlaamse regering werkgevers belonen die een 55-plusser in dienst houden.

Voor elk van de bovenstaande doelgroepen heeft de regering de precieze kortingen vastgelegd. Werkgevers die een laaggeschoolde werkkracht in dienst nemen krijgen een korting van 1.150 euro per kwartaal. Kiest de werkgever voor een middengeschoolde jongere, krijgt hij 1.000 euro korting per kwartaal.

Voor de 55-plussers is het bedrag afhankelijk van de leeftijd en van het feit of het gaat om een aanwerving of om het langer aan de slag houden (retentie) van een personeelslid. Voor de retentie van iemand tussen 55 en 59 jaar gaat het om een bedrag van 600 euro per kwartaal. Vanaf 60 jaar gaat dat bedrag naar 1.150 euro. Hetzelfde bedrag is voorzien bij de aanwerving van een 55-59-jarige. Voor de aanwerving van iemand vanaf 60 jaar stijgt het bedrag naar 1.500 euro.

Wat de korting voor personen met een arbeidshandicap betreft, wordt de formule van de Vlaamse Ondersteuningspremie (VOP) behouden. De doelgroep wordt wel uitgebreid met mensen uit de sociale economie.

Suikermetende pleister wordt terugbetaald aan volwassen diabetici

Volwassenen die lijden aan diabetes type 1 krijgen vanaf 1 juli een sensor terugbetaald die continu hun suikerspiegel meet. Het gaat om een soort pleister die ongeveer twee weken op de huid blijft kleven.

De pleisters kosten zestig euro per stuk. Elke maand zijn er twee van nodig. Het toestel is een extra eenmalige kost van 60 euro. Er is tien miljoen euro extra uitgetrokken voor de terugbetaling van de nieuwe meetmethode voor de suikerspiegel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content