Vanaf vrijdag kan afronden ook voor elektronische betalingen

© BELGA

Handelaars kunnen vanaf vrijdag ook voor elektronische betalingen het totaalbedrag op het kasticket afronden. Dat meldt de FOD Economie.

Handelaars mogen sinds 1 juli 2014 bedragen naar de dichtste 0 of 5 cent afronden. Tot nu toe kon dat enkel voor volledig of gedeeltelijke contante betalingen (cash of met maaltijdcheques, ecocheques en geschenkcheques), maar vanaf morgen, geldt dat ook voor elektronische betalingen.

Vrije keuze

Vanaf vrijdag kan afronden ook voor elektronische betalingen
© FOD Economie

Net zoals bij de cashbetalingen is de handelaar vrij om te kiezen of hij de bedragen afrondt. Al moet hij zich wel aan enkele voorwaarden houden. Zo mag hij enkel het totaal bedrag op het kasticket afronden en moet hij dat doen conform volgens de regels. Daarnaast moet hij een een pictogram uithangen (zie afbeelding) dat duidelijk maakt dat hij bedragen op het kastick afrondt. Tenslotte moet de betaling gebeuren in de fysieke aanwezigheid van de klant.

Volgens de nieuwe wetgeving mogen ook apothekers vanaf morgen het bedrag op het kasticket afronden.

De FOD Economie benadrukt in een persbericht dat de stukken van 1 en 2 eurocent wettelijke betaalmiddelen blijven. Ze worden niet uit omloop genomen en behouden hun waarde. Dat betekent dat de consumenten ze wel moeten aanvaarden wanneer als de handelaar terugbetaalt in stukken van 1 of 2 eurocent. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content