Tweede ambtsjaar Michel: Wat is de impact op ons budget?

© BELGA
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Premier Charles Michel (MR) heeft met zijn State of the Union de aftrap gegeven van het nieuw politieke jaar. Dit weekend bereikten de regeringspartners een akkoord over de verschuiving van belastingen en lasten. Wat zullen we voelen in onze portemonnee?

1. Loon

De regering maakt komaf met de belastingschijf van 30 procent. Daarenboven trekt ze de bedragen van de belastingschijven op zodat de belastingplichtigen minder snel in de schijf van 45 procent terechtkomen. Dat moet resulteren in een hoger nettoloon voor alle inkomensklassen. Zo zullen Belgen die 1500 euro bruto per maand verdienen tegen 2019 146 euro meer over houden. Voor de hoge inkomens (meer dan 5500 euro) blijft het extraatje beperkt tot 74 euro.

De taxshift is goed nieuws voor zelfstandigen. De sociale bijdragen die zij moeten betalen dalen tegen 2020 van 22 naar 20,5 procent. Daarnaast moeten werkgevers geen sociale bijdragen betalen voor de eerste werknemer die ze aanwerven voor 2020. Voorts zien zij hun socialezekerheidsbijdragen dalen van 33 naar 25 procent.

Dankzij een tool van de werkgeversorganisatie VBO en technologiefederatie Agoria kunnen ondernemingen zelf bereken welk effect de regeringsmaatregelen op hen hebben .

2. Consumptie

De consumenten gaan de komende jaren dieper in hun portefeuille moeten tasten als ze frisdranken, sigaretten of alcoholische dranken kopen. De prijs van een pakje sigaretten stijgt van 5,8 naar 5,93 euro en die van roltabak van 6,7 naar 7,4 euro. Een pintje wordt 1 cent duurder en het prijskaartje van een fles wijn wordt aangedikt met 17 eurocent. Een fles sterke drank wordt 2,52 duurder.

Door de suikertaks wordt een blikje frisdrank vanaf volgend jaar 1 cent duurder en een flesje 3 cent. Voor de gemiddelde Belg betekent dat een verhoging van 3,24 euro per jaar.

Ook dieselchauffeurs blijven niet gespaard. De accijnzen worden in november al verhoogd. De prijs van een tankbeurt stijgt in 2016 nog eens met 2 euro en in 2017 met 3 euro.

3. Beleggen

Minder goed nieuws is er voor beleggers. Zij krijgen een speculatietaks van 33 procent voorgeschoteld. Concreet betekent dat wie binnen de zes maanden zijn aandelen verkoopt een taks moet betalen op de meerwaarde op de verkoop. Veel beleggers reageren verontwaardigd omdat zij de minwaarden niet mogen aftrekken van de meerwaarden.

Voorts maakt de verhoging van de roerende voorheffingen van 25 naar 27 procent op 1 januari 2016 haar intrede. Een jaar eerder dan gepland.

4. Zwart geld

Tot slot zijn de regeringspartijen tot een consensus gekomen over fiscale regularisaties. Belgen kunnen vanaf volgend jaar hun zwart geld in het buitenland aangeven bij de fiscus. Dat is een jaar eerder dan gepland. De boetes worden dan verhoogd met 1 procentpunt tot 36 procent. Elk jaar komt er één procentpunt bij. Voor niet- aangegeven inkomsten bedraagt de boete 20 procent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content