Topeconomen pleiten voor afschaffing cash geld

© BELGAIMAGE

Topeconomen hebben zich uitgesproken voor een afschaffing van contant geld. “Wanneer contant geld wegvalt kunnen de markten voor zwartwerk en drugs drooggelegd worden”, zegt Duitse econoom Peter Bofinger.

Peter Bofinger is één van de topeconomen die pleit voor de afschaffing van cash geld. “Met de huidige technische mogelijkheden zijn munten en biljetten in feite een anachronisme”, aldus de Duitse econoom Peter Bofinger in het Duitse magazine Der Spiegel.

Wanneer contant geld wegvalt kunnen de markten voor zwartwerk en drugs drooggelegd worden, aldus Bofinger. Hij roept de Duitse regering op om op internationaal niveau te ijveren voor het afschaffen van cash geld. “Dat zou in elk geval een goed thema zijn voor de agenda van de G7-top”, klinkt het.

Kleinere coupures

Topeconomen pleiten voor afschaffing cash geld

De voormalige hoofdeconoom van het IMF Kenneth Rogoff sprak zich in Handelsblatt ervoor uit om als eerste stap enkel nog de kleinere coupures uit te geven. “Een zeer groot deel van de negatieve bijwerkingen van het gebruik van contant geld hangt samen met de grotere bankbiljetten. Als de uitgave daarvan stopgezet wordt, dan heeft men al zeer veel bereikt.”

Als argument voegde hij eraan toe dat de anonimiteit van cash geld graag gebruikt wordt voor illegale transacties of om belastingen te ontduiken.

Daarnaast zijn er ook overwegingen voor het monetaire beleid. “Als geldhouders kunnen uitwijken naar renteloos contant geld, dan kan de centrale bank de rente niet te ver onder nul laten dalen, ook niet wanneer dat zinvol zou zijn om een slabakkende economie weer op gang te trekken”, klinkt het. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content