TopCompare: ‘Stichter van Paypal investeert niet in België’

© http://www.compareeuropegroup.com/

TopCompare maakt bekend dat het 20 miljoen euro ophaalt bij enkele grote namen, onder wie Peter Thiel, de stichter van PayPal. Met dat nieuws zou je al dromen van een nieuwe Belgische fintechparel. Toch lijkt de werkelijkheid jammer genoeg helemaal anders.

Een Belgische start-up haalt 20 miljoen euro op bij vermaarde investeerders als Peter Thiel (stichter van PayPal) en Mark Pincus (van het spelbedrijf Zynga), tussen andere grote namen van investeringsfondsen als Ace & Company (Uber en SpaceX). Dat maakt TopCompare, een Belgische start-up dat in de Brusselse incubator iCab gevestigd is, vandaag bekend.

TopCompare.be is een prijzenvergelijker van financiële producten, diensten en verzekeringen. “Vandaag boekt niemand nog een vliegtuigticket zonder prijzen te vergelijken. Dat wordt voor financiële producten niet gedaan, terwijl dat grote uitgaven zijn”, zegt Wouter Vanderheere, managing director van TopCompare. “We hebben berekend dat de Belgen door de prijzen te vergelijken en de keuze van de consument te optimaliseren tot 3 miljard euro kunnen besparen.” Het businessmodel van TopCompare bestaat eruit een commissie te heffen op de contracten die internetgebruikers afsluiten met banken waarmee het een partnerschap heeft. Het bedrijf treedt in de voetsporen van onder andere Spaargids.be, maar het wil veel verder gaan en overweegt ook de prijzen van telecom en energie te vergelijken.

Daardoor komt de bekendmaking van de ophaling op het perfecte moment. En een deel van het Belgische start-up-ecosysteem verheugt zich al over het nieuws. De grote investeerders in TopCompare trekken de aandacht. Volgens de twee managing directors hebben ze de befaamde investeerders aangetrokken via hun eerste investeerder, Nova Founders Capital.

Niet made in Belgium

Maar als je de zaak van dichterbij kijkt, zie je dat TopCompare niet helemaal op een in een garage of incubator gecreëerde Belgische start-up lijkt. De oprichtingsakte van het bedrijf, dat TopCompare Belgium heet, toont dat de Belgische entiteit werd gecreëerd door twee Engelse bedrijven, waaronder Compare Europe Group, dat prijsvergelijkingsbedrijven bezit in Portugal, Finland en Noorwegen. Dezelfde oprichtingsakte van 9 december 2015 vermeldt ook twee beheerders: Wouter Vanderheere, de managing director van TopCompare Belgium, en Antonio Gagliardi. Die laatste is de managing director van Compare Europe Group.

Het lijkt er overigens op dat die Londense entiteit deel uitmaakt van een nog bredere structuur met als naam Compare Global Group. De site vermeldt ook de twee medestichters van TopCompare.be onder de banner “our managing directors“. De wereldgroep beschikt ook over een sterke aanwezigheid in Azië (Thailand, Hongkong, Taiwan…).

En het topmanagement van Compare Global Group bestaat uit stichters van het investeringsfonds Nova Founders Capital dat deel uitmaakt van de ophaling van 20 miljoen. Wouter Vanderheere en Ronak Ahmadloo geven toe dat de IT in Azië beheerd wordt, waarschijnlijk in ploegen die voor het geheel van de filialen werken. En wanneer TopCompare in België aanwerft, moeten kandidaten bij de groep solliciteren, niet bij de twee jonge ondernemers die in België zijn gevestigd.

Alles wijst er dus op dat TopCompare geen made in Belgium start-up is, zoals zijn communicatie nochtans laat uitschijnen. Wouter Vanderheere geeft trouwens toe dat de opgehaalde 20 miljoen niet in het Belgische bedrijf zullen worden geïnvesteerd, maar in de Compare Europe Group. Dat weerhoudt de internationale groep er niet van de Belgische markt te veroveren. En Topcompare.be kan het startpunt vormen van een uitbreiding naar de buurlanden.

Partner Content