‘Taxshift gaat hand in hand met hogere lonen en meer jobs’

© iStock

Volgens financiële directeurs lijdt het geen twijfel dat de taxshift leidt tot een verhoging van de salaris van werknemers en meer jobs.

40 procent van de CFO’s en financieel directeurs verwacht dat de federale taxshift gepaard gaat gaan met een verhoging van het nettosalaris voor bestaande werknemers. Voorts geeft 27 procent van de financieel leidinggevenden aan dat ze meer vaste contracten zullen aanbieden voor hun tijdelijke werknemers.

Extra jobcreatie

Nog eens 23 procent is van plan om extra jobs te creëren en een op de vijf gelooft dat bedrijven zullen profiteren van een sterkere concurrentiekracht. Zowat 17 procent denkt dat de taxshift geen enkele verandering teweeg zal brengen binnen het eigen bedrijf, en 12 procent verwacht zich aan een verlies voor de bedrijven omwille van de toegenomen belastingdruk als gevolg van de accijnsverhoging voor diesel of de hogere belasting op kapitaalwinsten.

Tegelijk lijkt de verwachte impact van de taxshift, die neerkomt op een verlaging van de werkgeversbijdrage van 33 naar 25 procent, te verschillen al naargelang de regio. Zo gelooft in Brussel 27 procent van de respondenten dat de taxshift zal leiden tot extra banen binnen het bedrijf en ook in Vlaanderen zegt 22 procent dat er nieuwe jobs zullen worden gecreëerd, tegenover 18 procent in Wallonië.

Extra vuurkracht economie

Frédérique Bruggeman, Managing Director Robert Half Belux geeft duiding bij de cijfers: “De stijgende koopkracht als gevolg van de toename van de nettosalarissen van werknemers is goed nieuws, aangezien dit de economie verder aanvuurt. De lastenverlagingen in het kader van de taxshift maakt het voor bedrijven al aantrekkelijker om meer werknemers aan te werven. Een bijkomend aspect is dat tijdelijke werknemers dankzij de taxshift meer in staat zijn om een vast contract te verzilveren na een interim-periode.”

Voor het onderzoek, dat werd uitgevoerd tussen december 2015 en januari 2016, werden 200 CFO’s en financieel directeurs over heel België ondervraagd. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content