Stijgen de uitkeringen en ambtenarenlonen in juli?

© iStock

Een indexering van de sociale uitkeringen en ambtenarenlonen lijkt stilaan in zicht te komen.

De spilindex, die gebruikt wordt voor de berekening ervan, zal volgens de nieuwste inflatievooruitzichten van het Planbureau in juli overschreden worden. Het zal dan drieënhalf jaar geleden zijn dat er nog zo’n indexering plaatsvond.

Indien de spilindex in juli overschreden wordt, dan worden de sociale uitkeringen in augustus en de wedden van het overheidspersoneel in september met 2 procent aangepast aan de gestegen levensduurte, aldus het Planbureau.

Indexsprong

De laatste keer dat dat gebeurde, was na een spilindexoverschrijding in november 2012. De spilindex werd vorig jaar wel nog eens overschreden, maar door de indexsprong werden de sociale uitkeringen en ambtenarenlonen toen niet bijgesteld.

Het Planbureau voorspelde twee maanden geleden al een spilindexoverschrijding in juli. Vorige maand verschoof het die naar oktober en nu dus terug naar juli. Ook de komende maanden kan het exacte moment nog wijzigen.

Het Planbureau wijzigde niets aan de inflatieprognose. Het verwacht dit jaar een inflatie van 1,4 procent, tegen 0,56 procent in 2015. De instelling publiceert op 1 maart nieuwe vooruitzichten. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content