Status quo van Draghi houdt verdere verlaging spaarrentes niet tegen

© REUTERS
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Op de laatste rentevergadering heeft de Europese Centrale Bank beslist het belangrijkste rentetarief ongewijzigd te laten. Toch raakt de lage rente de spaarders steeds dieper in hun portefeuille. Een toenemend aantal kleine banken flirt met het absolute minimum.

Op de laatste rentevergadering heeft de Europese Centrale Bank (ECB) beslist het belangrijkste rentetarief op het historisch lage peil van 0 procent te houden. Ook het tarief voor de deposito’s die banken in Frankfurt aanhouden blijft momenteel -0,4 procent. Al lijkt die beslissing weinig zoden aan de dijk te brengen. De banken blijven snoeien in de spaartarieven.

De grootbanken hebben al de rentes op de spaarboekjes verlaagd naar het absolute minimum, maar ook de kleinere banken lijken hoe langer hoe meer het wettelijke minimum op te zoeken. Deze maand hebben onder meer Rabobank, Europabank en MoneYou laten weten dat ze snoeien in de spaartarieven. Dat leert een bezoek aan de vergelijkingssite bankshopper.be.

Rabobank

De Nederlandse bank Rabobank verlaagt vanaf 15 september onder meer de spaaropbrengsten van de gewone spaarrekening. De basisrente daalt van 0,30 naar 0,20 procent en de getrouwheidspremie blijft ongewijzigd op 0,10 procent. Enkel de basisrente kan nog dieper zakken. In België moeten de banken minimum 0,01 procent basisrente geven. Dezelfde tariefwijzigingen gelden voor de Rabo Junior Account.

Ook de opbrengsten van de andere spaarformules gaan voor de bijl. Zo daalt de getrouwheidspremie van op de Rabo Plus Account en de Rabo Gift Account van 0,40 naar 0,30 procent. Rabobank sleutelt niet aan de basisrente van 0,05 procent.

MoneYou

De internetbank MoneYou is Rabobank al voorgegaan. De dochteronderneming van ABN Amro heeft op 13 september de basisrente van het gewone spaarboekje verlaagd van 0,20 naar 0,10 procent. De bank heeft wel niet geraakt aan de getrouwheidspremie die nog steeds afklokt op 0,25 procent. Daarmee brengt het internetspaarboekje nog 24 basispunten meer op dan het traditionele spaarboekje bij de grootbanken.

“Ook wie aan Plus Sparen doet, ziet de rente op zijn spaarboekje slinken”, meldt de vergelijkingssite. De basisrente blijft ongewijzigd op 0,05 procent. De getrouwheidspremie zakt van 0,55 naar 0,45 procent.

Ook wie aan Direct Sparen, een niet-gereglementeerde rekening, doet moet inleveren. Eigenaars van zo’n rekening houden na aftrek van de roerende voorheffing (27%) nog 0,40 procent rente over. Voorheen was dat 0,55 procent.

Dat net MonYou deze week het mes zet in de spaartarieven is waarschijnlijk geen toeval. Het moederbedrijf ABN Amro liet deze week nog weten dat het tot 1.375 jobs wil schrappen. De Nederlandse bank heeft die beslissing genomen omdat “het geconfronteerd wordt met een flink aantal uitdagingen uit verschillende hoeken.” ABN Amro haalde tijdens de aankondiging onder meer het kleiner wordende verschil tussen de korte- en langetermijnrente aan als reden voor de herstructurering.

Europabank

Bij de start van het nieuwe schooljaar heeft ook Europabank een aantal spaartarieven verlaagd. De bank heeft de rente op het Renteboekje net niet laten zakken tot het absolute minimum. Europabank heeft de basisrente verlaagd tot 0,05 procent. De getrouwheidspremie blijft ongewijzigd op 0,10 procent.

Ook de tarieven van het Renteboekje Plus en de jongerenspaarrekening zijn sinds 1 september gedaald.

Partner Content