Spaarboekje blijft favoriet van de Belg

© iStock

Ondanks de erg lage rentes blijft de Belg kiezen voor het spaarboekje als favoriete bestemming voor spaarcenten. Dat blijkt uit een online rondvraag door CBC, de Franstalige poot van KBC.

Uit een online rondvraag bij 1.040 deelnemers blijkt dat twee op de drie Belgen geld opzij kunnen zetten. Daarvan slaagt 35 procent erin maandelijks meer dan 200 euro te sparen. Van die spaarders kiest 73 procent voor een spaarboekje. Dat spaarrekeningen populair zijn, blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. Er staat 258 miljard euro geparkeerd op gereglementeerde spaardeposito’s. Slechts 8 procent kiest voor beleggingen op de financiële markten: aandelen, obligaties of fondsen.

Nochtans vindt slechts 14 procent van de mensen die kunnen sparen dat spaarboekjes de meest rendabele bestemming zijn voor hun spaargeld. “Schrik om geld te verliezen (49 procent), gebrek aan kennis (38 procent) en niet onmiddellijk geld beschikbaar hebben, vormen de belangrijkste rem om te kiezen voor investeringsproducten. Zeven Belgen op de tien vinden dat zo’n producten niets voor hen zijn”, aldus Xavier Falla, verantwoordelijke voor de particulierenmarkt bij CBC. “Mensen zijn bereid om rendement op te offeren om hun spaargeld veilig te stellen”, legt Roland Gillet uit, professor financiën aan de ULB en de Sorbonne.

Partner Content