Sp.a wil gratis doktersbezoek tot 18 jaar

© BelgaImage

Kinderen en jongeren tot 18 jaar zouden niet moeten betalen bij de dokter. Dat is één van de zes concrete voorstellen die sp.a lanceert over de gezondheidszorg. Volgens de oppositiepartij moet er een einde komen aan de besparingen in de gezondheidszorg.

Volgens de Vlaamse socialisten neemt minister van Volksgezondheid Maggie De Block onvoldoende initiatieven om de betaalbaarheid van de zorg te verbeteren. ‘We vielen letterlijk van onze stoel toen we de beleidsnota van minister De Block lazen. Nergens wordt met een letter gerept om zorg weer wat betaalbaar te maken’, aldus Kitir en Jiroflée.

De oppositiepartij lanceert daarom zelf zes voorstellen om van zorg opnieuw een ‘basisrecht’ te maken. Die voorstellen zijn volgens de partij ‘onmiddellijk toepasbaar, maar ook betaalbaar’. Zo stelt de partij bijvoorbeeld voor om kinderen en jongeren tot 18 jaar niet te laten betalen bij de dokter. Verder zouden zorgverstrekkers hun tarieven duidelijk moeten ophangen in de wachtkamer. Ook de terugbetaling van brillen, lenzen en hoorapparaten kan beter.

Voorts pleit sp.a voor een verbod op ereloonsupplementen in ziekenhuizen, de veralgemening van de derdebetalersregeling (waarbij de patiënt enkel nog het remgeld moet betalen) en een versterking van de maximumfactuur voor lage inkomens.

Partner Content