Rijbewijs halen wordt drie keer zo duur

Rijbewijs © BELGA
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Wie een rijbewijs wil halen, zal binnenkort meer dan het driedubbele van de huidige prijs moeten betalen. De verplichte terugkomdag die Ben Weyts, minister van Mobiliteit, wil invoeren, dikt het prijskaartje aan met 119 euro.

Uit cijfers van de minister blijkt dat er elk jaar 400 mensen het leven laten in het verkeer. De meeste doden vallen in de eerste zes tot negen maanden na het behalen van de rijbewijs. Een hervorming van de rijopleiding moet daar dringend verandering in brengen. Dat schrijft de minister in een persbericht.

Terugkomdag

Wie vandaag zijn rijbewijs wil halen, moet een theoretisch en een praktisch rijexamen afleggen. Weyts wil dat verder uitbreiden en jongeren verplichten een dag terug te keren. Tijdens die terugkomdag zullen jongeren extra vaardigheden worden aangeleerd zoals veilig over een nat wegdek rijden, het uitvoeren van een noodstop en uitwijkmanoeuvres. Die extra lessen doen het prijskaartje van een rijbewijs stijgen van 51 (15 euro voor theoretisch examen en 36 euro voor praktijkexamen) naar 170 euro.

De hervormingsplannen van de minister gaan bovendien verder dan een terugkomdag. Hij wil het theoretische examen uitbreiden met vragen die niet enkel de kennis over de wegcode testen. Zo zullen nieuwe vragen peilen naar de risicoperceptie. Ook het praktijkexamen ondergaat een transformatie. Kandidaten zullen extra manoeuvres moeten uitvoeren en aantonen dat ze veilig kunnen rijden met een gps.

Verlengen wachtperiode

Weyts wil bovendien komaf maken met de wachtperiode van drie jaar als je je voorlopig rijbewijs laat verlopen. Hij wil die vervangen door zes uren rijles. Tot slot sleutelt de minister aan de lengte van de rijopleiding. Wie vandaag slaagt voor zijn theoretisch examen mag na drie maanden al een eerste worp doen naar zijn rijbewijs. Weyts wil die leerperiode verlengen om nieuwe bestuurders de kans te geven meer ervaring op te doen. Het is nog niet duidelijk hoe lang de periode tussen het halen van een theoretisch rijbewijs en het praktijkexamen zal duren.

De regering heeft afgelopen vrijdag de hervormingsplannen van Weyts goedgekeurd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content