Reizen met openbaar vervoer vanaf vandaag duurder

© BELGA
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Wie reist met De Lijn of de NMBS moet vanaf deze maand meer betalen. Beide maatschappijen verhogen de tarieven van hun abonnementen en dagtickets.

De NMBS

De prijzen bij de NMBS stijgen vanaf vandaag met gemiddeld 1,21 procent. De spoorwegmaatschappij verhoogt de tarieven om “gelijke tred te houden met de algemene stijging van de kosten”.

De studenten krijgen de hoogste prijsstijging te slikken. De Campuskaart, een tienrittenkaart voor studenten, wordt 3,31 procent duurder. Een zachtere prijsstijging is er voor wie een standaardbiljet koopt. Dat kost gemiddeld 1,1 procent meer. De minimumprijs stijgt van 2 naar 2,10 euro.

Ten slotte stijgt de ook de prijs van een Key Card (voor tien korte ritten): van 20 naar 21 euro. De NMBS benadrukt dat de prijs van de populairste producten, zoals de Go Pass, het seniorenbiljet en de Rail Pass, ongewijzigd blijft.

De Lijn

Ook de Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn verhoogt haar prijzen van abonnementen en dagpassen. Enkel de prijs van een sms-ticket blijft ongewijzigd. “De nieuwe tarieven zijn aangepast aan de inflatie”, verklaart De Lijn.

De grootste prijsstijging is er voor de pendelaars die elke maand een Omnipas kopen. Het tarief stijgt van 38 naar 46 euro. De stijging van een jaarabonnement blijft beperkt op 5 euro (van 294 naar 299 euro). Ook hier ontsnappen de studenten niet aan de tariefwijziging. Zo stijgt de prijs voor een Buzzy Pass van één maand van 25 naar 30 euro. Voor een jaarabonnement betaal je 199 in plaats van 195 euro.

Ook wie een dagticket koopt voor de bus zal de prijsstijging voelen. De prijs van een dagticket in voorverkoop stijgt van 5 naar 6 euro. Op de bus betaal je 8 euro (vroeger was dat 7 euro).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content