Oplossing voor wie premie elektrische wagen misliep door laattijdige aanvraag

© iStock

Wie de premie voor een elektrische wagen misliep door de omslachtige procedure zal zijn geld toch krijgen. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams energieminister Bart Tommelein in het parlement op vragen van Robrecht Bothuyne (CD&V), Jenne De Potter (CD&V), Matthias Diependaele (N-VA) en Johan Danen (Groen).

Vorige maand raakte bekend dat 35 Vlamingen de premie hebben mislopen omdat de aanvraag in twee stappen moet gebeuren. Er moet een dossier worden ingediend bij de aankoop en een bij de ontvangst van de auto. Veel mensen vergaten dat tweede deel.

Wie zijn aanvraag te laat indiende, zal toch nog recht hebben op zijn premie, zei Tommelein woensdag in het parlement. Ook wie geen aanvraag indiende omdat hij dacht te laat te zijn, komt in aanmerking. De regering heeft voor 2016 nog overschot in het budget van 5 miljoen euro dat werd voorzien voor de uitbetaling. Volgend jaar wordt de procedure vereenvoudigd.

Gemiddeld 4.500 euro premie

Uit de gegevens blijkt overigens dat de gemiddelde premie 4.500 euro bedraagt, wat betekent dat de geïnteresseerden voornamelijk bescheiden elektrische wagens kopen. Het uitgekeerde bedrag loopt immers op naarmate de cataloguswaarde lager ligt en het maximum bedraagt 5.000 euro.

De premie had vooral succes in het begin van het jaar, toen in enkele maanden tijd honderden dossiers werden ingediend. Daarna daalde het ritme. Tommelein ziet daarvoor enkele verklaringen. “De kostprijs van een elektrische wagen ligt nog steeds aanzienlijk hoger dan een traditionele wagen”, zegt hij. “Er zijn ook nog steeds te weinig modellen op de markt. Enkele merken hebben bovendien verbeterde versies met langere batterijduur aangekondigd vanaf volgend jaar, waardoor sommige geïnteresseerden wachten.” (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content