Nog meer banken verlagen spaarrente naar 0,01 procent

© iStock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Almaar meer banken verlagen de spaarrentes naar het wettelijke minimum. Na de grootbanken volgen de kleinere banken stilaan.

Nergens lijken de klassieke spaarboekjes nog gespaard te blijven van het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Nadat BNP Paribas Fortis als marktleider de spaarrente op het traditionele spaarboekje verlaagde naar 0,01 procent traden de andere grootbanken snel in zijn voetsporen. En ook de kleinere banken zetten nu het mes in de spaartarieven.

In mei hebben onder meer BeoBank, ABK Bank, DHB Bank en Record Bank de basisrente op hun spaarboekjes verlaagd naar 0,01 procent. Net zoals bij de meeste andere banken hadden ze de getrouwheidspremie eerder al doen zakken naar 0,10 procent, het wettelijke minimum in ons land. Dat leert een bezoek aan de vergelijkingssite bankshopper.be. In april zijn Crelan en bpost bank hen al voorgegaan.

Sommige banken blijven boven het minimum

Ondanks de ene renteverlaging na de andere, zijn er nog enkele banken die er in slagen boven het wettelijke minimum te blijven. Al flirten ook zij met het absolute minimum. Zo is Bank J. Van Breda slechts vier basispunten verwijderd van 0,01 procent basisrente. Ook de gewone spaarrekening bij Spaarbank CVK nadert het wettelijke minimum. Sinds 18 mei brengt een spaarboekje bij de bank nog 0,10 procent basisrente en 0,15 procent getrouwheidspremie op.

Voorts heeft ook Fortuneo Bank laten weten dat het de spaartarieven aanpast. Wie vanaf 3 juni een Plus-spaarrekening opent bij de bank krijgt nog 0,45 procent rente (0,35 % basisrente en 0,10 % getrouwheidspremie). Dat is net iets meer dan Europabank. De bank geeft na een renteverlaging in mei nog een getrouwheidspremie van 0,30 procent en een basisrente van 0,10 procent.

Klanten bij NIBC Direct houden nog iets meer over na een rente-aanpassing. Sinds 25 mei krijgen zij nog 0,50 procent basisrente (voorheen was dat 0,60 %) en 0,20 procent getrouwheidspremie (blijft ongewijzigd).

Ook andere formules brengen minder op

Ook de alternatieve spaarformules ontsnappen niet langer aan de lagere rentes. Zo verlaagt BNP Paribas Fortis vanaf 1 juni de getrouwheidspremie van de Ster Spaarrekening. Wie vanaf dan zo’n rekening opent krijgt nog 0,75 procent getrouwheidspremie. De basisrente stond al op 0,01 procent. Ook wie aan woonsparen doet bij de bank, moet het met minder stellen. De getrouwheidspremie zakt van 1 naar 0,75 procent. De basisrente blijft ongewijzigd op 0,01 procent.

Hetzelfde geldt voor klanten die aan woonsparen doen bij Fintro. Wie een Fintro Blue Vision-spaarrekening heeft, zal vanaf 1 juni 25 basispunten minder krijgen. De bank verlaagt de getrouwheidspremie naar 0,65 procent. Net zoals bij de bovenstaande spaarformules stond de basisrente al op 0,01 procent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content