Nieuwe wetgeving maakt het moeilijker om soldenprijs te vergelijken met originele prijs
Sinds kort is een nieuwe wet van kracht die maakt dat het voor de consument erg moeilijk is om de soldenprijs van een artikel te vergelijken met de originele prijs.
“Vroeger moest je een soldenprijs vergelijken met de prijs een maand ervoor, nu mag dat ook met de prijs die dat product had in september bijvoorbeeld. Dat maakt het voor een consument moeilijk om nog in te schatten of een artikel echt sterk afgeprijsd is of niet”, dat melden de makers van het Radio2-programma De Inspecteur.
Nieuwe wet
De nieuwe wet kwam er na een veroordeling door Europa wegens strijdigheid met de wetten van de interne markt en is van kracht sinds dit najaar, bevestigt de woordvoerster van de FOD Economie, Chantal De Pauw.
Tot voor kort gold dat de referentieprijs – de originele prijs van een artikel in de solden – niet hoger mocht zijn dan de laagste prijs van datzelfde artikel in de maand voor de solden. Die beperking in tijd van de referentieprijs geldt niet langer, wat betekent dat winkels ook een prijs van pakweg 3 of 4 maanden voordien kunnen nemen als referentie.
In het radioprogramma werd het voorbeeld aangehaald van een huishoudtoestel dat in een folder van een winkel in december 150 euro kost, maar tijdens de solden in januari verkocht wordt aan 200 euro met een korting van 20 euro, aan 180 euro dus. “Dat kan en mag als de originele verkoopprijs van de machine bijvoorbeeld in de maand september bij diezelfde winkel 200 euro is geweest”, luidt het.
De korting moet een reële korting zijn en de consument mag niet misleid worden, maar het wordt voor diezelfde consument wel een zo goed als onmogelijke taak om de oorspronkelijke prijs na te gaan van een artikel in solden. De economische inspectie kan dat wel controleren aan de hand van de boekhouding van een bedrijf. Maar die controle moet geval per geval gebeuren, wat maar kan na klachten, aldus Chantal De Pauw. (Belga/NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier