Moeten we deze maand dieper in onze portefeuille tasten?

© iStock

De start van het nieuwe schooljaar is niet enkel een grote aanpassing voor de schoolgaande kinderen. De nieuwe maand brengt ook een aantal veranderingen met zich mee voor onder meer de huisjeszoekers en de spaarders. Een overzicht.

BNP Paribas Fortis verhoogt dossierkosten

Wie vanaf deze maand een woonlening wil afsluiten bij BNP Paribas Fortis zal meer geld op tafel moeten leggen. De marktleider heeft de dossierkosten voor nieuwe contracten verhoogd van 350 euro naar 500 euro. Ook de klanten die hun woonleningen willen laten herfinancieren zullen voortaan dieper in hun portefeuille moeten tasten. Per herziening moeten zij vanaf 1 september 700 euro betalen. Dat is een verdubbeling.

De bank voert die prijsstijging door omdat “de huidige dossierkosten slechts gedeeltelijk de verschillende administratieve verrichtingen dekken die worden uitgevoerd”. Die administratieve last is bij een herfinanciering nog hoger, klinkt het.

De bank is daarmee de eerste grootbank die herfinancierders hogere dossierkosten aanrekent.

Minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) liet in een reactie weten dat hij een contact plant met de bank, om het belang te benadrukken van transparantie en stabiele kosten voor de consumenten. Enkele dagen voor de verhoging wordt ingevoerd heeft die ontmoeting nog niet plaatsgevonden.

Nagelmackers verhoogt tarieven termijnrekening

Terwijl het merendeel van de banken het mes zet in de opbrengsten van allerhande spaarproducten, verhoogt Nagelmackers de rentetarieven van haar termijnrekeningen. Zo brengt een termijnrekening op zes jaar vanaf de start van het nieuwe schooljaar 25 basispunten meer op. Dat betekent dat spaarders voortaan 0,85 procent rente krijgen op hun investering. Daarop zijn ze wel nog 27 procent roerende voorheffing verschuldigd. Op de vergelijkingssite bankshopper.be kunt u alle aanpassingen raadplegen.

Pro Deo-advocaat wordt goedkoper

Vanaf 1 september treedt ook het nieuwe systeem van juridische tweedelijnsbijstand in voege. “Bedoeling is om het systeem van pro Deo-advocaten rechtvaardiger en betaalbaarder te maken”, klinkt het bij Koen Geens (CD&V), minister van Justitie. Zo zullen mensen die echt nood hebben aan een pro Deo-advocaat daar sneller een beroep op kunnen doen. Mensen die over voldoende financiële middelen beschikken worden uitgesloten.

Het gerecht zal voortaan niet langer uitsluitend rekening houden met de inkomsten maar met alle bestaansmiddelen, zoals inkomsten uit arbeid, roerende goederen en spaargelden wanneer het iemand een pro Deo-advocaat toekent.

Schoolabonnementen in Brussel goedkoper

Kinderen die met het MIVB pendelen naar school, zullen voortaan een goedkoper abonnement kunnen kopen. De Brusselse vervoersmaatschappij verlaagt het tarief van 120 naar 50 euro. Ook het tweede kind geniet van die korting. Vanaf het derde kind is een schoolabonnement gratis. Kinderen tussen 12 en 24 jaar krijgen zo’n abonnement en kunnen het gebruiken voor alle transportmiddelen van de MIVB: tram, bus en metro. Met het abonnement mogen ze ook onbeperkt op het Noctis-nachtbussennet reizen.

Vlaamse mindervaliden krijgen persoonsopvolgend budget

Op 1 september worden de eerste PVB’s toegekend aan mensen met een erkende handicap. Dat budget kan oplopen van 10.000 tot 85.000 euro per jaar. Gebruikers kunnen kiezen tussen cash geld of een voucher waarmee ze zorg inkopen. Bedoeling is dat het systeem vanaf 1 januari 2017 veralgemeend zal ingevoerd worden.

Proefprojecten rond duaal leren gaan van start

In een dertigtal scholen over heel Vlaanderen, in zes studierichtingen, gaan op 1 september proefprojecten rond duaal leren van start. Met die onderwijsvorm moet Vlaanderen aansluiting vinden bij onder meer Duitsland, voor een volwaardig systeem van leren op de werkvloer. Het gaat om een gezamenlijk initiatief van de Vlaamse ministers van Onderwijs en Werk.

Voor de proefprojecten werden zeven studierichtingen aangeduid, en zes daarvan starten dit schooljaar: chemische procestechnieken, elektrische installaties, groen- en tuinbeheer, haarverzorging, ruwbouw en zorgkundige. Volgend schooljaar wordt duaal leren ook mogelijk in de studierichting elektromechanische technieken. De geselecteerde scholen bieden elk een van de richtingen aan.

Het leren en werken is bedoeld voor arbeidsrijpe en quasi arbeidsrijpe jongeren die vrijwillig kiezen voor deze onderwijsvorm.

Op termijn moeten alle combinaties van leren en werken in het systeem worden ondergebracht, zoals de leertijd en het deeltijds beroepsonderwijs. “De proefprojecten zijn bedoeld om later deze legislatuur een regulier kader te hebben voor duaal leren, waarbij leren en werken mogelijk wordt in alle arbeidsmarktgerichte studierichtingen van het BSO, TSO en uiteraard ook van het DBSO en de leertijd”, is te horen bij het kabinet-Crevits. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content