Mobiel bellen goedkoper in België, vaste lijn duurder

© Reuters
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Mobiel bellen blijft in ons land goedkoop in vergelijking met onze buurlanden. In vaste telefonie doet België het dan weer slechter. Dat blijkt uit een vergelijkende studie van de toezichthouder BIPT met vijf buurlanden.

De voorbije jaren hebben de prijzen voor mobiele telefonie en data (abonnementen) in België een stevige duik genomen. In 2014 is de prijs van een mobiele oproepminuut met 8,6 procent gedaald in vergelijking met het voorgaande jaar. Een sms-bericht werd vorig jaar gemiddeld 4 procent goedkoper en de prijs van mobiele data daalde van 4,2 eurocent per megabyte tot 2,1 eurocent per megabyte. Alleen in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk betalen de consumenten minder. Vooral wie zeer weinig verbruikt, doet gouden zaken bij onze zuiderburen.

Wie intensief mobiel surft en belt, komt er in België bekaaid van af. Alleen in Duitsland betalen grootgebruikers meer. Wie veel naar zijn smartphone grijpt, betaalt in België gemiddeld 34,35 euro per maand, in Duitsland is dat 50,51 euro. In Frankrijk ligt het prijskaartje veel lager met 20,21 euro.

Ook voor de 40 procent van de Belgen die nog een beroep doet op prepaidkaarten brengt het rapport van BIPT goed nieuws. Ons land behoudt een gemiddelde positie voor het merendeel van de profielen dankzij een geringe daling van de prijzen. Enkel in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland liggen de prijzen lager. Frankrijk en Luxemburg zijn de duurste landen.

Vaste telefonie

Minder goed nieuws is er voor mensen die een afzonderlijk abonnement nemen voor vaste telefonie. Bijna alle gebruikersprofielen betalen in België meer dan in onze buurlanden. Alleen in Nederland moeten de consumenten meer betalen. Belgen die hun vaste lijn tijdens de piekuren op middelmatige basis gebruiken betalen gemiddeld 33,46 euro per maand. In Nederland is dat 38,61 euro. Ook tijdens de daluren en de weekenden betalen de medium-gebruiksprofielen in ons land meer dan in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland of Luxemburg. Ook hier heeft Nederland de hoogste prijzen.

Ons land scoort wel goed voor de zware profielen. In geen enkel land betalen ze minder dan in België. Enkel tijdens piekuren doet het Verenigd Koninkrijk het beter. Wie veel en uitsluitend tijdens de piekuren belt, betaalt in België 35,73 euro per maand. In het Verenigd Koninkrijk is dat 3 cent goedkoper.

Telecombundels

Mobiel bellen goedkoper in België, vaste lijn duurder

BIPT liet ook zijn licht schijnen over de pakketten die de operatoren, zoals Telenet en Proximus, aanbieden. Die pakketten zijn in ons land aan een opmars bezig. Zo kiest 70 procent van de consumenten voor verschillende diensten bij een operator. Al blijft vergelijken de boodschap, want in bundelpakketten scoort België gemiddeld in vergelijking met de buurlanden. Zo heeft Telenet vorig week nog een prijsverhoging aangekondigd. Ook Proximus heeft op 1 juli de prijzen van een resem telecombundels verhoogd. Die prijsstijgingen verzwakken onze positie tegenover de buurlanden.

In de categorie 4-playbundels (met vaste telefonie, internet, televisie en mobiele telefonie) die een snelheid aanbieden van 30 tot 100 Mbps doen we het net slechter dan Nederland, maar beter dan Duitsland en Luxemburg. Voor de meest populaire profielen, inclusief kosten van vaste telefonie (25 of 70 oproepen), springt België over Nederland met het tweede goedkoopste aanbod. Het Verenigd Koninkrijk profileert zich als goedkoopste land wanneer de bundel snel internet (30 tot 100 Mbps) bevat. Met zeer snel internet (meer dan 100 Mbps) staat Frankrijk aan de top.

Als we naar de 3-playbundels kijken bekleedt België met de vijfde plaats een ongunstigere positie. Frankrijk profileert zich als goedkoopste land, al is de beschikbaarheid van snel internet daar beperkt tot de stedelijke agglomeraties.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content