‘Mensen kopen alles online, maar vinden helaas hun weg niet naar de internetbanken’

© iStock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Er staat 257 miljard euro op de Belgische spaarrekeningen. Veel van die spaardeposito’s staan op laagrentende spaarrekeningen. Dat is onbegrijpelijk, vindt Vic Moeyersoons, productmanager bij MoneYou. “Met slechts enkele klikken kunnen spaarders hun centen meer laten opbrengen.”

De onlinespaarrekeningen zijn aan een opmars bezig, maar veel spaarders durven de stap naar de internetbanken niet zetten. “Nochtans kan hun spaargeld honderden euro’s meer opbrengen”, zegt Moeyersoons. Dat bleek ook uit een analyse van Bankshopper.be die aantoonde dat het interessantste spaarboekje zeven keer meer opbrengt dan de minst interessante spaarrekening.

Eén rente per spaarrekening

Nochtans kan hun spaargeld honderden euro’s meer opbrengen

Veel banken bieden een spaarformule aan met een aantrekkelijke getrouwheidspremie. Die premie botst op veel verzet van Test-Aankoop. De consumentenorganisatie spreekt van “legale oplichting,” onder meer omdat maar “een beperkt deel van de rentevoeten werkelijk wordt uitbetaald”. Ze pleit voor een eenvoudiger systeem met één rente per spaarrekening.

België telt al een aantal onlinebanken die dergelijke spaarproducten aan de man brengen. Onder meer Direct Sparen van MoneYou, Flex Rekening van NIBC en Express van MeDirect laten de getrouwheidspremie links liggen en gaan voluit voor de basisrente. Bij de drie banken ligt de nettorente tussen 0,90 en 1,15 procent.

Zulke tarieven zijn mogelijk omdat ze kosten vermijden waar mogelijk. “Wij werken bijvoorbeeld niet met een systeem van volmachten. Het gevolg is dat wij geen minderjarige klanten aanvaarden”, verduidelijkt Moeyersoons. Daarnaast hebben de meeste onlinebanken geen kantoren en weinig personeel in dienst.

Heft in eigen handen

In tegenstelling tot de getrouwheidsrekeningen kunnen spaarders met zo’n rekening eender wanneer geld afhalen zonder dat ze aan intresten inboeten. Volgens Moeyersoon zijn spaarrekeningen met één rente in het bijzonder interessant voor jonge mensen die te veel geld op hun zichtrekening hebben. “Zij kunnen wat extra geld opzij zetten aan hogere rentevoeten”, klinkt het.

Daarnaast kunnen spaarders die grote kosten in het verschiet hebben, hun spaarcenten even parkeren en laten renderen. “Stel dat iemand 22 maanden lang geld opzijzet op een getrouwheidsrekening, dan verliest hij 10 maanden aan intresten als hij dat geld van zijn rekening haalt”, verduidelijkt de product manager.

Het is echt zonde dat veel spaarders hun geld parkeren op spaarrekeningen die slechts 0,2 procent opbrengen.

Al is de internetspaarrekening misschien niet voor iedereen weggelegd. Moeyersoon benadrukt dat mensen die zo’n rekening willen openen het heft in eigen handen moeten nemen. “Ze moeten alles zelf opvolgen en toch wat kennis van zaken hebben.” Verschillende onlinebanken proberen hun klanten een duwtje in de rug te geven met een applicatie voor de smartphone, maar in tegenstelling tot een traditionele bank kunnen de klanten niet aankloppen bij een lokaal kantoor. “Maar in deze tijd van onlineshoppen, ben ik er van overtuigd dat het merendeel van de Belgische spaarders online zijn weg vindt.”

“Het is echt zonde dat veel spaarders hun geld parkeren op spaarrekeningen die slechts 0,2 procent opbrengen”, concludeert Moeyersoons. “Al is dat goed nieuws voor onze economie. Dankzij die spaartegoeden behouden de grootbanken een stabiele portefeuille.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content