Mastercard test mobiel betalen met selfie

© iStock

Mastercard start in samenwerking met ABN Amro met een testfase van de Selfiepay, een manier om mobiel te betalen door middel van gezichtsherkenning.

Nederland is het eerste land dat experimenteert met betalingen op basis van gezichtsherkenning. Klanten bij ABN Amro kunnen zich vanaf vandaag aanmelden op de site om deel te nemen aan de proef. Dat hebben creditcardmaatschappij MasterCard en betalingsprovider ICS laten weten. De testperiode loopt van 19 augustus tot 30 november en er kunnen 700 mensen participeren aan de testfase.

Bescherming privacy

In tegenstellng tot wat veel mensen vermoeden, gebeurt de gezichtsherkenning niet met een foto, maar met een video. De gebruikers moeten met de ogen knipperen om te voorkomen dat criminelen er misbruik van maken door simpelweg een foto voor de lens te houden. De gegevens worden bovendien niet opgeslagen in een centrale database, maar op de smartphone van de gebruiker. De bank wil op die manier de privacy van de klanten beschermen.

Al is het voor Mastercard koffiedik kijken of de nieuwe applicatie zal aanslaan in bijvoorbeeld België. Uit een onderzoek van ING blijkt dat de betaal-apps nog niet echt zijn ingeburgerd in ons land. Slechts twee op de tien bezitters van een smartphone of een tablet maakten er tot nu toe er al gebruik van. Veel mensen stellen zich vragen bij de veiligheid. Het onderzoek toont wel aan dat mobiel bankierende Belgen hun geld beter beheren.

ABN Amro is bovendien niet de eerste bank die inzet op alternatieve manieren van betalen. In mei lanceerde KBC als eerste Belgische bank contactloos betalen. Dankzij dit systeem kunnen klanten bij de bank kleine aankopen (maximum 25 euro) doen zonder de kaart in een terminal te steken. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content