Maltese bank Nemea onder toezicht: 6 miljoen euro Belgisch spaargeld geparkeerd bij de bank

© Nemea

De Maltese onlinebank Nemea, die ook in België actief is, is onder toezicht geplaatst, zo berichten Maltese media. Dat gebeurde nadat er “ernstige regulatoire tekortkomingen” werden vastgesteld, luidt het in the Times of Malta. De gevolgen voor de klanten zijn nog onduidelijk.

Nemea bank is ook in ons land actief: ze stuntte vorig jaar met een rente op een termijnrekening van maar liefst 4 procent. De bank zou in februari, toen ze verklaarde tijdelijk geen nieuwe klanten te aanvaarden, voor 6 miljoen deposito’s van Belgen hebben, bericht De Tijd op zijn website. Om hoeveel Belgische klanten het gaat, is niet bekend.

“Belangen klanten beschermen”

Nemea is door de Maltese autoriteiten onder toezicht geplaatst van consultancybedrijf PwC. Die moet actie ondernemen om “de belangen van de depositohouders en andere klanten te beschermen”, zegt de toezichthouder in The Times of Malta. Voorts krijgt PwC controle over de bank. Volgens de krant Malta Today heeft PwC de deposito’s voorlopig geblokkeerd en zijn geldafhalingen beperkt tot 500 euro.

De beslissing tot voogdij werd genomen na een onderzoek dat de toezichthouder samen met de Europese Centrale Bank (ECB) eerder deze maand heeft afgerond. Volgens Malta Today werd er alarm geslagen door de Belgische en Nederlandse autoriteiten. Op een crisisvergadering dinsdagavond met het Maltese ministerie van Financiën, de centrale bank en de Maltese toezichthouder is dan beslist om actie te ondernemen..

“Het onder voogdij plaatsen van een bank is inderdaad een maatregel die de toezichthouder kan nemen, maar is wel uitzonderlijk”, bevestigt Isabelle Marchand van sectorfederatie Febelfin. “De bedoeling van deze maatregel is om de klanten te beschermen.” Mocht Nemea, die trouwens geen lid is van Febelfin, alsnog over kop gaan, dan kunnen klanten een beroep doen op het Europees depositogarantiestelsel. Dat beschermt hen tot 100.000 euro per klant per bank.

(Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content