Lijfrente kan ook voor hoogbejaarden

© reuters
Jan Roodhooft Advocaat

Een verkoop op lijfrente is een kanscontract. Maar ook een verkoper die op leeftijd is, kan zo’n overeenkomst afsluiten.

Een 87-jarige eigenaar van een onroerend goed verkocht de naakte eigendom daarvan op lijfrente. Hij behield het vruchtgebruik. Enkele maanden later overleed hij. Zijn erfgenamen vochten de verkoop aan. Volgens hen waren de kansen op winst eenzijdig in het voordeel van de koper.

Uiteindelijk kwam de zaak voor het Hof van Cassatie. Die verklaarde de verkoop op lijfrente geldig. Volgens het hoogste rechtscollege was niet aangetoond dat de gezondheid van de verkoper bij de verkoop zo slecht was dat daar noodzakelijk uit moest worden besloten dat zijn levenseinde nabij was. Er was zowel een kans op winst als op verlies voor beide partijen.

Een verkoop op lijfrente is een kanscontract. Zowel de verkoper als de koper moet aan het eind een goede zaak kunnen doen. Ook een hoogbejaarde verkoper kan zo’n overeenkomst afsluiten. Een lijfrentecontract is nietig als maar een van de partijen er winst door kan maken. Dat is ook het geval als de verkoper binnen de twintig dagen na het verlijden van de akte overlijdt aan een ziekte die hij al had bij het sluiten van de overeenkomst.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content