Lening voor zonnepaneel of dakisolatie wordt goedkoper

© Belga

Het wordt goedkoper om bij de overheid te lenen voor werken die een huis energievriendelijker maken. Minister Bart Tommelein (Open VLD) wil de interest op energieleningen halveren, van 2 naar 1 procent.

Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws. De halvering moet Vlamingen aansporen om in zonnepanelen of in dakisolatie te investeren.

In het huidige systeem kan je 10.000 euro lenen die je in 5 jaar moet terugbetalen. De interest daarop is nu nog 2 procent. “Maar ik wil de rente op energieleningen graag laten zakken naar 1 procent. En voor de kwetsbaarste doelgroep uiteraard behouden op 0 procent”, zegt Vlaams energieminister Bart Tommelein (Open VLD).

‘Zonneplan’

De maatregel om te zakken naar 1 procent is een onderdeel van het ‘zonneplan’ dat Tommelein binnenkort presenteert. “Dat zonneplan moet het voor gezinnen, bedrijven én overheid makkelijker maken om te investeren in zonnepanelen”, vertelt de minister. “Verder bekijken we of het bedrag kunnen optrekken en de termijnen waarbinnen de lening terugbetaald moet worden kunnen verlengen.”

CD&V’er Robrecht Bothuyne pleit volgens de kranten voor een maximum van 50.000 euro, terug te betalen op 10 jaar. Dat moet het mogelijk maken om meer werken tegelijk uit te voeren, zonder al te hoge aflossingen.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content