Lagere vrijstelling op spaarboekje zal spaarder pas later pijn doen

© ThinkStock
Jasper Vekeman medewerker Trends en Moneytalk 

De federale regering heeft beslist de fiscale vrijstelling op het gereglementeerde spaarboekje te verlagen. De spaarder zal die maatregel pas voelen als de rente normaliseert.

De federale regering is afgelopen nacht geland met haar “zomerakkoord”, een resem hervormingen om de begroting op – minder ambitieuze – koers te houden en de economie een duwtje in de rug te geven.

Een van de maatregelen die uit de bus kwam, is een halvering van de fiscale vrijstelling op het gereglementeerd spaarboekje. Vandaag is een spaarder geen roerende voorheffing verschuldigd op intresten tot 1880 euro. In de toekomst wordt die vrijstelling verlaagd tot 960 euro.

Bodemrente

In de praktijk verandert momenteel niets voor de meerderheid van de spaarders. De meeste gereglementeerde spaarboekjes bij de grootbanken bieden het wettelijke minimum van 0,11 procent. Die bodemrente betekent dat u onder de nieuwe regeling al meer dan 850.000 euro op uw rekening moet staan hebben om roerende voorheffing te betalen.

Dat plaatje verandert echter drastisch als op een dag de rente toch eens zou ‘normaliseren’, naar pakweg 2 procent. Bij een vrijstelling tot 1880 euro betaalt u dan maar roerende voorheffing vanaf een bedrag van dik 90.000 euro op uw rekening. Bij de nieuwe vrijstelling tot 960 euro is dat al vanaf een spaarpotje van 48.000 euro, een bedrag dat veel Belgen wel al hebben bijeengesprokkeld.

De verlaging van de vrijstelling komt wel met uitbreiding naar andere beleggingsproducten. Zo komt er een vrijstelling tot 627 euro van dividenden op aandelen onder de zogenaamde wet Michel-De Croo naar analogie met de wet Cooreman-De Clercq uit de jaren tachtig. Economen pleiten al langer voor een uitbreiding van het fiscale voordeel. Dat moet de dik 250 miljard ‘slapend’ geld op de spaarboekje activeren en de economie ten goede komen.

Pensioensparen

Ook voor wie een potje aanlegt voor zijn oude dag, verandert iets na het zomerakkoord. Spaarders die tot 940 euro per jaar opzij zetten, kregen een belastingkorting van 30 procent op dat bedrag of 282 euro. In de toekomst zal u de keuze krijgen: een vermindering van belastingen van 30 procent op 940 euro of een vermindering van 25 procent op 1200 euro ofte 300 euro.

Partner Content