Kwart van alle bedienden heeft recht op meer loon

© BELGA

In januari hebben de meer dan 400.000 bedienden uit het aanvullend paritair comité voor bedienden – goed voor grofweg een kwart van alle bedienden uit de privésector – recht op naar verwachting 1,17 procent meer loon. Dat is het gevolg van de jaarlijkse indexering van hun lonen, berekende hr-dienstverlener SD Worx.

De indexering van de lonen verschilt van sector tot sector. Voor het aanvullend paritair comité – een amalgaam van bedienden uit allerlei sectoren gaande van de bouw tot de ICT – gebeurt dat elk jaar in januari.

SD Worx komt uit op een loonindexering voor die 430.000 bedienden van 1,17 procent in 2017, aldus Geert Vermeir, manager van het juridisch kenniscentrum van SD Worx. Het gaat om prognoses. “Maar we gaan er prat op dat onze prognoses dicht bij de realiteit zullen zijn”, klinkt het bij SD Worx.

Indexsprong

In januari 2016 zagen de bedienden uit het aanvullend paritair comité hun loonstrookje met slechts 0,43 procent stijgen, een overschotje voor de indexsprong loonindexeringen in de koelkast stak. In 2015 was dat zelfs amper 0,03 procent, als gevolg van de extreem lage inflatie.

Behalve de index en de verplichte baremieke verhogingen kan ook het tweejaarlijks loonoverleg mogelijk iets opleveren voor de werknemers uit de privésector. Maar gezien de vele grendels die worden ingebouwd in de nieuwe loonwet, wordt dat wellicht een mager beestje. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content