‘Klagen geeft geen hoger pensioen’
“De Belg gedraagt zich alsof de lage rente tijdelijk is. Dat is gevaarlijk”, zegt Jasper Vekeman, redacteur bij Trends.be.
Het Wereld Economisch Forum waarschuwde afgelopen weekend voor de vergrijzing. Volgens de invloedrijke economische denktank komt de wereld tegen 2050 minstens 400.000 miljard dollar tekort om de pensioenen te betalen. De cijfers zijn onthutsend, en toch verslikt u zich wellicht niet in uw koffie. Het is dan ook oud nieuws. Toch slaan we alle waarschuwingen vrolijk in de wind, zo leert de daling van de spaarquote (zie blz. 18).
Klagen geeft geen hoger pensioen
Dat percentage van ons beschikbare inkomen dat we sparen, daalt stelselmatig richting 10 procent. In een niet zo ver verleden was dat nog makkelijk de helft meer. De Belg is nochtans niet plots spilziek geworden. Nee, door de lage rente haalt hij nauwelijks nog rendement op zijn spaarcenten. En dus daalt het inkomen uit het vermogen. Net dat inkomen wordt traditioneel meer gespaard.
Economen waarschuwen er verderop in dit blad nog eens voor dat het wettelijke pensioen, aangevuld met een beetje spaargeld, niet zal volstaan voor een zorgeloze oude dag. Voor wie toch een afdoende pensioenspaarpot wil opbouwen, zijn de opties niet eindeloos. U kunt meer geld opzijzetten om het verlies aan rendement op uw spaargeld te compenseren. Of u kunt wat meer risico nemen door bijvoorbeeld een deel van uw spaarcenten te beleggen in aandelen, wat op langere termijn een hogere return oplevert.
De daling van de spaarquote in ons land leert ons vooral dat de Belg zijn gedrag niet aanpast. Hij gedraagt zich alsof de lage rente maar een tijdelijk fenomeen is. Dat is een gevaarlijke houding. De overheid kan daar een rol spelen door bijvoorbeeld de fiscale vrijstelling op het spaarboekje uit te breiden naar andere beleggingen. Maar het is vooral aan ieder van ons om zelf zijn toekomst veilig te stellen. Wachten op een (fiscale) aanmoediging van de overheid en ondertussen klagen over de lage rente geeft u geen hoger pensioen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier