Kind op komst? Dit zijn de financiële gevolgen

© iStock
Roel Van Espen medewerker Trends

Bij de geboorte van je zoon of dochter verandert er heel wat in je leven. Maar de komst van een kindje heeft ook gevolgen op financieel vlak.

De geboorte van je kind moet je binnen de vijftien dagen aangeven bij de burgerlijke stand van de geboorteplaats. Je ontvangt dan enkele uittreksels uit de geboorteakte. Die heb je nodig voor de aanvraag van de eenmalige geboortepremie en de maandelijkse kinderbijslag.

Kraamgeld

Goed om weten is dat je de geboortepremie (ook wel het ‘kraamgeld’ genoemd) al kan aanvragen vanaf de 24ste zwangerschapsweek. Maar ook tot vijf jaar na de geboorte kan je de aanvraag indienen. Het kraamgeld bestaat zowel voor werknemers als voor zelfstandigen, en de bedragen zijn voor beiden hetzelfde.

Voor een eerste kind of voor elk kind van een meerling bedraagt de geboortepremie momenteel 1.247,58 euro. Elke volgende zoon of dochter geeft recht op 938,66 euro kraamgeld. Je ontvangt het bedrag ten vroegste vanaf de achtste maand zwangerschap.

Sommige ziekenfondsen voorzien nog een extra geboortepremie in het kader van hun aanvullende verzekering. Informeer dus bij je mutualiteit of je hiervoor in aanmerking komt. In principe wordt deze instantie overigens automatisch van de geboorte verwittigd na jouw aangifte bij de burgerlijke stand.

Mogelijk kom je ook in aanmerking voor een gemeentelijke geboortepremie. Het bedrag varieert naargelang de gemeente en soms naargelang het aantal kinderen. Doorgaans gaat het om enkele tientallen euro’s. Neem hiervoor contact op met de burgerlijke stand van je woonplaats.

Kinderbijslag

De kinderbijslag ontvang je vanaf de eerste maand die volgt op de geboorte. Die uitkering gebeurt via het kinderbijslagfonds. Ook deze vergoeding is dezelfde voor werknemers en zelfstandigen. Een eerste kind geeft momenteel recht op 92,09 euro per maand. Voor een tweede kind ontvang je maandelijks 170,39 euro extra, en vanaf een derde krijg je bijkomend 254,40 euro per kind.

Weet dat je in bepaalde gevallen in aanmerking komt voor een verhoogde kinderbijslag. Dat is bijvoorbeeld het geval voor wie alleenstaand, werkloos of ziek is. De bedragen kunnen dan oplopen tot 277,83 euro per zoon of dochter.

De kosten van de bevalling en de nazorg kunnen flink aandikken. Een gedeelte ervan wordt terugbetaald via de verplichte ziekteverzekering. Een hospitalisatieverzekering kan dan de overige kosten dekken, maar de polis moet wel afgesloten zijn vóór de zwangerschap.

Vergeet niet om je werkgever te melden dat je nu een kind fiscaal ten laste hebt. Dat is wel pas zo wanneer het op 1 januari van de belastbare periode deel uitmaakt van je gezin. Een kindje dat bijvoorbeeld in september het levenslicht ziet, zal dus pas bij je belastingaangifte van volgend jaar als fiscaal ten laste beschouwd worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content