KBC verlaagt vergoeding van populair spaarboekje

© belga
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

Vanaf 16 september zakt de getrouwheidspremie van Start2Save, de spaarrekening van KBC met een verplichte maandelijkse overschrijving van maximaal 500 euro. KBC startte in mei 2012 met de speciale spaarformule, die veel succes kende en navolging kreeg bij andere banken.

KBC en de Franstalige dochter CBC zien zich naar eigen zeggen verplicht de vergoeding op Start2Save en Start2Save4 aan te passen. De basisrente blijft stabiel op 1 procent, maar de getrouwheidspremie zakt van 0,5 naar 0,3 procent. De getrouwheidspremie is pas verworven nadat het geld twaalf maanden onaangeroerd is gebleven, en wordt pas aan het einde van dat lopende kwartaal gestort.

Wie sinds de start in 2012 elke maand 500 euro stortte op zijn Start2Save-rekening, had na drie jaar 18.377,97 euro aan kapitaal en intresten bij elkaar gesprokkeld, waarvan 377,97 euro intresten.

De spaarabonnementen staan steevast bovenaan in rangschikkingen van de best renderende spaarrekeningen. De formule was dan ook erg populair. 400.000 klanten van KBC openden zo’n spaarboekje voor zichzelf (Start2Save) of voor kinderen, kleinkinderen, petekinderen,… (Start2Save4).

Test-Aankoop uitte recentelijk kritiek op dit soort spaarrekeningen, omdat spaarders gemakkelijk het overzicht verliezen. Volgens de consumentenorganisatie moeten de banken bijna nooit de premie op het volledige gespaarde bedrag betalen, omdat spaarders hun geld afhalen voor een volledig jaar verstreken is. Door de maximale maandelijkse storting kan u uw spaargeld ook maar mondjesmaat opvragen zonder premie te verliezen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content