Jobstudent verdient gemiddeld 1500 euro per jaar

© istock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Een gemiddelde jobstudent ziet elke jaar 1500 euro op zijn loonbriefje staan. Vrouwelijke studenten ontsnappen niet aan de inkomenskloof. Zij verdienen gemiddeld 1400 euro per jaar. Dat is 300 euro minder dan hun mannelijke collega’s. Dat blijkt uit een onderzoek van het uitzendbedrijf Randstad.

Randstad relativeert de grote inkomensverschillen tussen mannen en vrouwen: “Als we het uurloon analyseren, verdienen vrouwen 9,7 euro per uur en mannen 10,5 euro. Het geringe verschil is dus 8 procent.” Zes op de tien respondenten verdienen tussen de 10 en 14 euro per uur.

De arbeidsduur is een doorslaggevende factor. In 2014 werkte de gemiddelde student 46 dagen per jaar, maar dit jaar is hij 48 dagen aanwezig op de werkvloer. Het gemiddelde cijfer ligt hoog omdat sommige studenten, vooral de categorie 23-25 jaar (58 dagen per jaar), meer dan het maximum van 50 dagen hebben gewerkt. Ook hier is het cijfer hoger bij de mannen (52 dagen per jaar) dan bij de vrouwen (44 dagen per jaar).

Zwartwerk

Uit het onderzoek blijkt ook dat zwartwerk bij de jonge werkkrachten stagneert. 82 procent van de studenten werkt met een arbeidscontract. In 2014 was dat 84 procent. Bij de -18-jarigen is de situatie weliswaar onrustwekkend: een op de drie jobstudenten werkt zonder een contract. “In de toekomst moet deze tendens nauwlettend worden opgevolgd, want de jonge zwartwerkers worden blootgesteld aan heel wat problemen”, waarschuwt Randstad.

Jobstudent verdient gemiddeld 1500 euro per jaar
© belga

De toestroom van het aantal jobstudenten naar de arbeidsmarkt tijdens de zomermaanden is al een aantal jaar stabiel gebleven. Ieder jaar gaat 69 procent van de studenten tijdens de zomer aan de slag.

Werken tijdens schooljaar

Er is wel een constante stijging te zien bij de studenten die tijdens het schooljaar werken. Dit jaar kozen 63 procent van de studenten voor een baantje tijdens het schooljaar. In 2010 was dat 45 procent. Dat brengt het aantal jobstudenten tijdens de zomermaanden bijna gelijk met het aantal tijdens het schooljaar.

Volgens een eerder dit jaar ingediend wetsvoorstel zouden studenten in de toekomst 400 uur per jaar mogen werken in plaats van de 50 dagen die nu gelden. Drie kwart van de respondenten in de enquête van Randstad wil zijn prestaties liever per uur verrekend zien.

Partner Content