Jiroflée (sp.a) wil lagere prijzen voor hoorapparaten, tandprotheses en brillen

© iStock

Kamerlid Karin Jiroflée (sp.a) wil de prijs drukken van hoorapparaten, tandprotheses en brillen. Ze pleit daarom voor openbare aanbestedingen of duidelijke afspraken met de producenten. ‘Het is tijd dat minister van Volksgezondheid Maggie De Block haar verantwoordelijkheid neemt om ervoor te zorgen dat alle Belgen – en niet alleen zij die het kunnen betalen – weer kunnen zien, horen en lachen’, aldus Jiroflée.

Het socialistische Kamerlid citeert cijfers van de OESO die aangeven dat een kwart van de Belgische gezinnen het moeilijk heeft om eenvoudige zorgkosten in het huishoudelijk budget te passen. Bij lage inkomens gaat het om meer dan de helft.

Intussen geeft 30 procent van de Belgen aan dat ze de tandarts mijden, omdat ze bang zijn van de factuur, klaagt Jiroflée aan. Hetzelfde verhaal bij de Belgen met hoorproblemen: liefst een op de drie schaft zich geen hoorapparaat aan omdat het te duur is. Tot slot stelt 6 procent van de Belgen om dezelfde reden de aankoop van een bril uit. ‘Voor een welvarende regio als de onze is zoiets onaanvaardbaar’, vindt Jiroflée.

Ze haalt daarbij aan dat een hoorapparaat al gauw een maandloon kost. Een kroon op een tand kan al snel leiden tot een factuur van meer dan 2.300 euro. Zie je niet meer zo goed, dan krijg je vandaag alleen het absolute minimum terugbetaald voor je nieuwe bril, aldus Jiroflée. ‘Met zulke prijzen verbaast het niet dat mensen zelfs de meest eenvoudige zorg uitstellen.’

Daarom vindt ze dat beter moet worden geïnvesteerd in een betere terugbetaling van tand-, oog- en hoorzorg. Bovendien wil ze dat er openbare aanbestedingen worden uitgeschreven of gezamenlijke afspraken met de producenten worden gemaakt om tot lagere prijzen te komen

Partner Content